A-
A+

Oscarschansen som stressar Kina

Den norske journalisten Anders Hammer är Oscarsnominerad för sin korta dokumentär 'Do not split'. Arkivbild.
Den norske journalisten Anders Hammer är Oscarsnominerad för sin korta dokumentär "Do not split". Arkivbild.
FilmTT

Hongkong-demonstranter som porträtteras i "Do not split", som nyligen nominerats till en Oscar i kategorin bästa korta dokumentär, har rört upp känslorna i Kina, rapporterar The Wrap.

Annons

Annons

I en intervju med filmens norske regissör Anders Hammer kommenterar han en artikel i den statsstödda kinesiska tidningen Global Times, där filmen beskrivs som konstnärligt undermålig och ensidig i sin politiska skildring. Det nämns också att en politiserad Oscarsgala i förlängningen kan leda till stora förluster på den kinesiska filmmarknaden.

Enligt Anders Hammer var det en "väntad reaktion" från regimen.

Jag skrattade högt när jag läste det där men egentligen är det inte roligt. Dels för att grundläggande rättigheter försvinner från Hongkong på grund av politiska beslut som fattas i Peking – dels för att det är ett hot som uttalas i den där artikeln, smart nog påminner Kina oss om att de har den största filmpubliken i världen, säger han till The Wrap.

Nyhetsbyrån Bloomberg har tidigare rapporterat att den kinesiska regimen reagerade snabbt på Oscarsnomineringarna och redan har uttryckt att galan inte kommer att sändas live i Kina och att en del kategorier, som bästa korta dokumentär, kan bli censurerade.

Ett annat bekymmer för det kinesiska styret är den amerikansk-kinesiska regissören Chloé Zhao, aktuell med Oscarsfavoriten "Nomadland". Hon har mötts av en backlash på kinesiska sociala medier för en intervju från 2013 där hon beskriver Kina som "ett ställe fullt av lögner".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!