Österrike stoppar after ski och barhäng

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz. Arkivbild.
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz. Arkivbild.
ÖsterrikeTT-AFP

Stopp för after ski och obligatoriskt med munskydd i skidliften. Det är två av de restriktioner som Österrikes regering inför i samband med att vintersäsongen börjar närma sig i det turistberoende landet. Samtidigt lyfter man sin resevarning för Sverige.

Annons

Annons

Det blir stopp för after ski och obligatoriskt med munskydd i skidliften under den kommande turistsäsongen i Österrike. Arkivbild från St. Johann in Tirol i Österrike.
Det blir stopp för after ski och obligatoriskt med munskydd i skidliften under den kommande turistsäsongen i Österrike. Arkivbild från St. Johann in Tirol i Österrike.

I mars i år blev tusentals turister från hela världen coronsmittade på barer i alpbyar i Österrike. Inte minst svenska sportlovsturister drabbades och gruppen visade sig snart stå för en stor andel av de första svenska coronafallen.

Inför den stundande turistsäsongen skärper därför Österrike sitt regelverk och sina restriktioner för att bromsa smittspridning av viruset. Strikta avståndsregler och skärpta hygienkrav kommer att införas, fastslår förbundskansler Sebastian Kurz.

Endast sittande gäster

De kommer inte att bli möjligt att genomföra after ski så som vi känner det från förr, på grund av att smittorisken är för hög. Ja till kul i skidbacken, men nej till after ski, sade Kurz på en pressträff på torsdagen.

Vidare måste besökande turister räkna med att hålla minst en meters avstånd till varandra. Munskydd blir obligatoriskt i alla former av skidliftar, och på barer och restauranger kommer mat och dryck endast serveras till sittande gäster.

Att stå sida vid sida, att dansa och att sjunga inne i små barer är potentiella smitthärdar, varnade samtidigt Österrikes turistminister Elisabeth Koestinger.

Annons

Annons

Andra fas

På torsdagen kom också beskedet från UD i Wien att Österrike lyfter sin coronarelaterade resevarning för Sverige. Även hädanefter avråds dock från icke nödvändiga resor till Sverige på grund av smittoläget.

Samtidigt införs nya resevarningar för bland annat den tjeckiska huvudstaden Prag och de franska regionerna Île-de-France (där Paris ligger) och Provence-Alpes-Côte d'Azur.

För snart två veckor sedan varnade Sebastian Kurz för att landet är på väg in i en andra fas av pandemin. Österrike, vars befolkning är något mindre än Sveriges, har klarat sig förhållandevis bra under pandemin, med drygt 780 dödsfall, jämfört med Sveriges nära 6 000.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons