A-
A+

Österrike tar ny titt på terrorlag

Ny terrorlagstiftning är uppe på dagordningen i Österrike, till följd av en terrorattack i Wien i november. Här tänds ljus för de fyra offren. Arkivbild.
Ny terrorlagstiftning är uppe på dagordningen i Österrike, till följd av en terrorattack i Wien i november. Här tänds ljus för de fyra offren. Arkivbild.
ÖsterrikeTT-AFP

Österrikes regering kommer att fila vidare på den skärpta terrorlagstiftning som den föreslagit, sedan flera trubbiga formuleringar väckt häftig kritik.

Annons

Annons

Bland annat ska det införas en ny brottskod för "religiös extremism", vilket belackarna påpekar är onödigt eftersom brottsliga följder av sådan redan faller under annan lagstiftning.

Som det (lagförslaget) ser ut nu kommer det att krävas rejäla ändringar, säger ordföranden för Österrikes advokatförbund, Sabine Matejka, som påpekar att det som lagts fram är ett framskyndat utkast.

En annan kritiserad del av paketet är att personer som avtjänat straff för terrordomar skulle kunna bevakas "elektroniskt", utan att det specificeras hur.

I ett tidigt skede fick regeringen backa från ett uppseendeväckande förslag som hade låtit ordningsmakten frihetsberöva människor "i förebyggande syfte".

Justitiedepartementet meddelar via en talesperson att kritiken kommer att begrundas ytterligare innan ett lagförslag läggs inför parlamentet.

Selma Yildirim, rättspolitisk talesperson för oppositionspartiet Socialdemokraterna (SPÖ), säger att lagpaketet har lagts fram som en avledande manöver då det enligt henne skett "systematiska misslyckanden" inom inrikesdepartementet.

Frågan aktualiserades av terrordådet i Wien i början av november, där en jihadistiskt motiverad gärningsman dödade fyra personer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss