A-
A+

Österrikes nya kansler: Ska jobba nära Kurz

Alexander Schallenberg har svurits in som ny förbundskansler i Österrike.
Alexander Schallenberg har svurits in som ny förbundskansler i Österrike.
ÖsterrikeTT

Österrikes tidigare utrikesminister Alexander Schallenberg har svurits in som förbundskansler, och tar därmed över spakarna från Sebastian Kurz, som meddelade sin avgång i lördags.

Annons

Annons

Schallenberg svors in av landets president Alexander van der Bellen i en tv-sänd ceremoni, där presidenten poängterade att regeringen nu har ett "stort ansvar för att återställa förtroendet".

35-årige Sebastian Kurz, som hela tiden bedyrat sin oskuld, lämnade förbundskanslerposten sedan han anklagats för mutbrott, bestickning och trolöshet.

Karriärdiplomat

52-årige Schallenberg, som likt Kurz tillhör kristdemokratiska ÖVP, har beskrivits som en karriärdiplomat.

I sitt första uttalande sedan han officiellt tagit plats som Österrikes förbundskansler säger Schallenberg att han "givetvis" kommer att arbeta väldigt nära Kurz.

Jag tror anklagelserna är falska och är övertygad om att det i slutändan kommer att visa sig vara ingenting, säger han.

Oppositionen har kritiserat Kurz för att inte avgå från samtliga politiska uppdrag, trots brottsmisstankarna. Han sitter till exempel kvar som ledare för ÖVP, och kommer dessutom att bli partiets gruppledare i nationalrådet, underhuset i Österrikes parlament. "Skuggkansler", kallar socialdemokraternas partiledare Pamela Rendi-Wagner honom.

Annons

Annons

Flera skandaler

Händelserna som lett till Kurzs avgång ligger flera år tillbaka i tiden och har koppling till den unge Kurz klättring mot den högsta politiska makten i Österrike. Misstankarna gör gällande bland annat att Kurz och hans medarbetare ska ha köpt friserade opinionsundersökningar.

Kurz anklagas också för att ha farit med osanning i en parlamentarisk utredning kring den så kallade Ibizaskandalen 2019. En hemlig inspelning från partyön Ibiza spreds då, där FPÖ-ledaren Heinz Christian Strache, som kort därpå utsågs till vicekansler, kohandlande med en kvinna han trodde var släkting till en rysk oligark.

Skandalen ledde till att den dåvarande koalitionen mellan ÖVP och högerpopulistiska FPÖ sprack.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.