A-
A+

Östlund om Oscarssuccén: "En sockerchock"

Nu bär det av till Oscarsgalan för Ruben Östlund. Arkivbild.
Nu bär det av till Oscarsgalan för Ruben Östlund. Arkivbild.
FilmTT

Han var rädd för att bli besviken, men Ruben Östlund fick tre Oscarsnomineringar för sin film "Triangle of sadness".

Det är som en sockerchock, nu sitter man här lite utmattad efteråt, säger han till TT.

Annons

Annons

Charlbi Dean och Harris Dickinson i en scen från 'Triangle of sadness'. Pressbild.
Charlbi Dean och Harris Dickinson i en scen från "Triangle of sadness". Pressbild.
Ludwig Göransson kan få sin andra Oscar i mars. Arkivbild.
Ludwig Göransson kan få sin andra Oscar i mars. Arkivbild.

Ruben Östlund nomineras för bästa regi och manus och hans film finns även bland de tio utvalda i kategorin bästa film. När Oscarsnomineringarna lästes upp satt Ruben Östlund på en restaurang i Stockholm beredd på att bli besviken.

När favorittippade filmen "Turist" gick miste om en Oscarsnominering för åtta år sedan filmade han sin besvikna reaktion och la ut klippet på nätet där det snabbt blev viralt. Det gjorde han nu också.

Jo, vi gjorde det. Det var jättekul, vi fick kramas den här gången i stället, säger Östlund som självklart åker till galan i Hollywood den 12 mars.

Ökade chanser

Han tror att chanserna om att få en gyllene statyett har ökat.

Nu tittar de på alla filmerna, så nu är chanserna ganska bra. Nu går chanserna upp för nu vet man att man är en av dem som är under lupp.

Nomineringarna är ett stort genombrott i Hollywood för Östlund som tidigare gjort stor succé i Europa, men inte riktigt blivit erkänd i USA. Förrän nu, trots att filmen saknat marknadsföringsresurserna för den mycket speciella Oscarsvalrörelsen som pågår i månader.

Det man ska veta är att man slåss mot filmer som "Top gun: Maverick" som har otroliga marknadsföringsbudgetar. Det är därför det är så svårt att komma in i den kretsen, säger Östlund.

Men nu har genombrottet kommit, men en film som är en samhällssatir över skönhet och makt.

Jag tror att det är för att den diskuterar samhällsfrågor på ett sätt som folk tycker är viktiga och att den gör det på ett sätt som är medryckande och underhållande.

Ruben Östlund har en Oscarsnominering sedan tidigare för ”The square”, som valdes ut i kategorin bästa internationella film för fyra år sedan.

Det är första gången på 22 år en svensk nomineras för bästa regi. Då var det Lasse Hallström för ”Ciderhusreglerna”. Även Jan Troell och Ingmar Bergman, tre gånger, har lyfts fram av Oscarsjuryn, men ingen svensk har tagit hem den kategorin.

Annons

Annons

Göransson nominerad

Det är det tredje tillfället och första gången sedan 1975 som en svensk film tävlar i den finaste kategorin, bästa film, på Oscarsgalan. Då var det ”Viskningar och rop” av Ingmar Bergman. Året innan blev "Utvandrarna” den första. Ingen svensk har någonsin tagit hem priset för bästa film.

Däremot blev det ingen Oscarsnominering vare sig för Tarik Salehs film "Boy from heaven" som var Sveriges Oscarsbidrag i kampen om statyetten för bästa internationella film. Inte heller för svenskiranske regissören Ali Abbasis "Holy spider", som var Danmarks kandidat.

Kompositören Ludwig Göransson blev också nominerad i kategorin bästa sång för sin låt "Life me up" som Rihanna sjunger i filmen "Black Panther: Wakanda forever".

Det är lite sjukt, säger han till TT.
Jag blev precis väckt av folk som gratulerade.

Flera har skrivit

Göransson har redan en Oscar för filmmusiken till den första Black Panther-filmen. Nu delar han glädjen med flera som varit med och skrivit.

Det är jättekul, men man får också komma ihåg att det inte bara är jag, det är jag, Rihanna och Tems som har skrivit låten tillsammans. Det är väldigt kul.

Han rankar Oscarserkännandet högt.

Det är så klart kul att andra "acknowledges" det man håller på med. Oscarn är väl det man kanske har drömt om mest som barn.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.