A-
A+

Otto rasar vidare – flygplan tvingades vända

Det faller träd över både små och stora vägar i Skåne. Det här trädet blockerar väg 13 utanför Hörby.
Det faller träd över både små och stora vägar i Skåne. Det här trädet blockerar väg 13 utanför Hörby.
VäderTT

Stormen Otto har dragit in över södra Sverige.

Den kraftiga vinden har bland annat bidragit till att Öresundsbron har stängt och tågtrafik och färjor ställts in. Även flygtrafiken har drabbats.

Annons

Annons

Öresundsbron stängde för både bil- och tågtrafik på fredagskvällen.
Öresundsbron stängde för både bil- och tågtrafik på fredagskvällen.
SMHI har utfärdat varningar för vind, höga vattenstånd och snöfall under fredagen.
SMHI har utfärdat varningar för vind, höga vattenstånd och snöfall under fredagen.

Tidigare under fredagskvällen hade flera flygplan stora svårigheter med att landa på både Malmö Airport och Kastrup – och de fick söka sig till andra flygplatser, uppgav Luftfartsverket.

Vid halv elvatiden verkar situationen ha lugnat sig.

Så som det ser ut just nu landar de flesta flyg på Kastrup och det finns inga fler planerade landningar på Malmö Airport för natten, säger Eric Casselberg, tjänsteman i beredskap och pressjour vid Luftfartsverket.

Även i Göteborg hade ett antal flyg tidigare under kvällen haft problem med att landa, enligt Casselberg.

"Kanske börjar avta"

Joel Johansson, vakthavande befäl vid Räddningstjänsten Syd, säger vid 22-tiden att läget har varit under kontroll under hela kvällen. De har fått in omkring 45 stormrelaterade händelser – i huvudsak träd som fallit över vägar. De flesta händelser har kunnat omdirigeras till kommunjour eller till Trafikverket.

Men vi har inte haft några personskador eller något annat större. Vi tänker att det kanske börjar avta nu då folk börjar gå och lägga sig, säger Johansson.

Vid 22-tiden uppger Eon att omkring 4 200 hushåll är strömlösa i Skåne.

Johan Wallin, inre befäl vid Räddningstjänsten Väst, uppgav tidigare under kvällen att även de märkt av stormen i form av många fallna träd.

Vi märker att hela länet är påverkat, sade han.

Annons

Annons

Öresundsbron stängd

Öresundsbron har stängt i båda riktningarna från klockan 19. Den väntas öppna under natten till lördag, beroende på väderutvecklingen.

"Vi stänger förbindelsen av säkerhetsskäl och öppnar så fort vinden har avtagit tillräckligt", skriver Öresundsbron i ett pressmeddelande.

Trafikverket har beslutat att ställa in en rad tågsträckor på fredagskvällen och natten mot lördagen. Bland annat har man stoppat trafiken mellan Malmö och Göteborg.

Stoppen gäller i olika grader från klockan 16 på fredagen och fram till 12 på lördagen.

Det förväntas komma väldigt starka vindar i de här områdena och vissa av banorna är inte trädsäkrade, vilket gör att det finns risk att det faller träd över spår eller kontaktledningar, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör, på Trafikverket, till TT.

För Västkustbanan gäller stoppet från klockan 18 på fredagen. SJ uppger för Aftonbladet att ingen ersättningstrafik kommer att sättas in. Motsvarande besked kommer från Öresundstågen.

Orkanbyar till havs

SMHI har utfärdat en orange varning för stormvindar som gäller i västra Skåne, sydvästra Kronoberg, västra Halland och sydvästra Bohuslän.

Från Trelleborg och norrut upp förbi Göteborg väntas stormbyar på mellan 27 och 31 meter per sekund utmed kusten, och lokalt kan det bli ännu blåsigare. Gränsen för orkan går vid 33 meter per sekund.

Simon Palmer, kommunikationschef vid färjerederiet Stena Line, säger att vissa avgångar har ställts in till till följd av stormen. Hittills har inga avgångar på rutterna Göteborg–Kiel och Trelleborg–Rostock påverkats. Däremot är rutter mellan Sverige och Danmark och Sverige och Polen inställda.

Människor påverkas. Deras biljetter kommer att kunna användas vid nästa möjliga avgång, säger han och tillägger att läget borde återgå till det normala senare under fredagskvällen.

Redan innan Otto nådde Sverige ställde stormen till med stora problem. Även färjor i Danmark och södra Norge har ställts in. I Skottland och nordöstra England orsakade Otto större strömavbrott.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.