A-
A+

Ovanliga besöket – valross i Skåne

En valross i skånska Arild lockar publik i solnedgången på lördagskvällen.
En valross i skånska Arild lockar publik i solnedgången på lördagskvällen.
DjurTT

Vid kusten i skånska Arild finns nu en tillfällig sevärdhet – en valross är nämligen på besök. Det kan vara den första valrossen i Skåne.

Annons

Annons

Valrossen tros vara den som för några veckor sedan sågs utanför Halland, och nu har tagit sig söderut längs kusten till Arild som ligger i nordvästra Skåne. Det rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Det är första valrossen i Skåne så vitt jag vet, säger Kennet Lundin, docent i marinbiologi på Göteborgs naturhistoriska museum, till tidningen.

Valrossar finns vanligtvis i arktiska och omgivande hav på norra halvklotet. Det är mycket ovanligt att valrossar ses i svenska vatten, även om det hände ett par gånger under 1900-talet. Tidigare i vår syntes dock en valross i Smögen i Bohuslän. Den slog sig ner på en brygga för vattenskotrar.

Man bör låta valrossar få vara i fred, genom att inte gå för nära eller komma för nära den med båt. En propeller kan skada djuret illa.

Valrossar är, som djurart, släkt med sälar. De kan bli över tre meter långa och väga mer än ett och ett halvt ton, enligt Nationalencyklopedin. Arten har varit hotad på grund av hård jakt.

Men nu finns det stora populationer som hämtat sig bra, framför allt i Stilla havet. Det finns även ganska många på Grönland och Svalbard.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.