A-
A+

Ovanligt fall av rabies upptäckt i Frankrike

En mikroskopbild över rabiesvirioner i ett infekterat vävnadsprov. Bild från USA:s smittskyddsmyndighet CDC.
En mikroskopbild över rabiesvirioner i ett infekterat vävnadsprov. Bild från USA:s smittskyddsmyndighet CDC.
FrankrikeTT-AFP

Rabies har upptäckts hos en hund i en Parisförort. Frankrikes jordbruksdepartement uppger att flera personer har bitits av djuret.

Annons

Annons

Hunden hölls isolerad från det att den visade tecken på sjukdom den 19 oktober fram tills det att den dog den 25 oktober. Innan hunden isolerades hade den bitit flera personer som därefter fått förebyggande vård.

Frankrike har officiellt varit rabiesfritt sedan 2001, förutom den typ som finns hos fladdermöss. Men den dödliga sjukdomen finns fortsatt i många länder, särskilt i Asien och Afrika, där hundar enligt franska jordbruksdepartementet står för majoriteten av de fall där sjukdomen överförs till människor.

Ingen person har blivit smittad på det franska fastlandet sedan 1924. Enligt myndigheterna finns tecken på att den drabbade hunden olagligt kan ha importerats från Marocko.

Rabies smittar oftast genom bett av ett rabiesdrabbat djur eller att saliv från ett infekterat djur kommer i kontakt med en människa eller annat djurs slemhinna. Rabies, som när symtom uppstått är en till 100 procent dödlig sjukdom, får den smittade att insjukna med ångest och oro som tecken på en hjärninflammation. Patienten får kramper vid sväljning, så kallad vattuskräck, och avlider vanligen inom två veckor.

Sjukdomen överförs inte mellan människor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.