A-
A+

Oväntade krigseffekten – palmoljan tillbaka

Fredagschipsen kan ha friterats i palmolja. Arkivbild.
Fredagschipsen kan ha friterats i palmolja. Arkivbild.
MiljöTT

Det är en kontroversiell produkt som kopplas ihop med miljöproblem och dåliga arbetsförhållanden. Men Rysslands krig i Ukraina väntas leda till mer palmolja i mat och snacks – bland annat i chipspåsar från OLW.

Annons

Annons

Den globala produktionen av palmolja 1961–2018.
Den globala produktionen av palmolja 1961–2018.
En flicka bär en hink palmoljefrukter på ett plantage på Sumatra i Indonesien. Arkivbild.
En flicka bär en hink palmoljefrukter på ett plantage på Sumatra i Indonesien. Arkivbild.
Arbetare vid palmoljeplantage demonstrerar för bättre arbetsvillkor i Indonesien 2017.
Arbetare vid palmoljeplantage demonstrerar för bättre arbetsvillkor i Indonesien 2017.

Världens mest konsumerade matolja finns i allt från choklad och kex till kosmetika och biobränsle. Men framställningen av palmolja kopplas också ihop med miljö- och människorättsproblem i produktionsländerna. Det händer att regnskog skövlas och torvmarker dikas ut till förmån för oljepalmsplantage och det larmas om bristfälliga arbetsvillkor.

Många företag har de senaste åren bytt palmolja mot solrosolja. Men kriget ställer till det eftersom Ryssland och Ukraina står för en stor del av världsproduktionen. När leveranserna minskar i invasionens spår går en del företag tillbaka till palmolja, exempelvis den brittiska stormarknadskedjan Iceland.

Utan att förringa den svåra situationen i Ukraina ser vi allvarligt på det faktum att vi börjar öka konsumtionen av palmolja igen, säger Maria Rydlund, sakkunnig tropisk skog på Naturskyddsföreningen.

Stoppar export

Världens största producent meddelade nyligen att exporten av raffinerad palmolja stoppas – ett försök av Indonesien att dämpa missnöje över höga priser på hemmaplan. Brist på arbetskraft i början av pandemin fick den globala palmoljeproduktionen att sjunka och andra matoljor tampas med problem som dåliga rapsskördar i Kanada och torka vid sojaplantage i Argentina.

Priserna på vegetabilisk olja har stigit med mer än 50 procent det senaste halvåret och exportstoppet väntas leda till ännu högre priser. Den ökande efterfrågan på palmolja innebär också större risker för miljö och arbetsförhållanden, enligt Rydlund.

Palmolja är klassat som riskgröda ur avskogningssynpunkt, det finns komplikationer med produktionsmodellen i många områden. Ökad efterfrågan kan öka risken för bland annat avskogning, även för att andelen certifierad olja inte ökar i samma takt.

Många företag hänvisar till att de bara tillåter RSPO-certifierad palmolja – en frivillig märkning som ska visa att produktionen har skett på ett bättre sätt. Men det är ingen garanti för ansvarsfull produktion, enligt Naturskyddsföreningen.

Det är absolut bättre än ocertifierad olja men det finns ändå allvarliga problem med produktionen och brist på full spårbarhet, säger Rydlund.
Därför har ett förslag på avskogningslagstiftning, där palmolja ingår, tagits fram av EU-kommissionen. Genom den ska företag tvingas ta större ansvar, göra löpande riskbedömningar och kunna hållas ansvariga.

Annons

Annons

Ingen märkning

I nuläget behöver det i Sverige inte framgå på förpackningen om palmoljan har gjort comeback. Livsmedelsverket har med hänvisning till kriget beslutat att företag som snabbt behöver ändra recept kan använda förtryckta förpackningar utan att märka om dem. Dock måste de informera på andra sätt.

Det gör det svårare för konsumenten att ta del av innehållet i en vara, medger Jan Sjögren, chef på Livsmedelsverkets avdelning för företags- och myndighetsstöd:

Men vi befinner oss i en extrem situation och om kriget fortsätter kommer det att bli bekymmersamt för viss råvaruförsörjning, till exempel solrosolja. Vi behöver behålla någorlunda normalitet så länge det går.

Palmolja i chips

Chipstillverkaren OLW övergick till solrosolja 2008 men kommer att behöva gå tillbaka till palmolja under våren. Sannolikt kommer även Göteborgs kex att göra samma sak, enligt Orkla som äger varumärkena.

Bristen på solrosolja är ett problem för livsmedelsbranschen och det gör att vi tillfälligt behöver ersätta den med RSPO-certifierad segregerad palmolja där vi inte hittar andra alternativ, säger kommunikationsdirektör Cecilia Gannedahl.
Vi är medvetna om att det finns miljömässiga och sociala utmaningar förknippade med palmolja och att RSPO-certifieringen inte löser alla problem. Men det är den mest hållbara palmolja som finns att köpa i dag.

Chipskonkurrenten Estrella har inga planer på att ta tillbaka palmoljan.

Vi har jobbat med raps- och solrosolja länge och säkrat leveranser, säger marknadschef Sofi Randén.

"Inte optimalt"

Axfood, med varumärken som Hemköp och Willys, håller på att fasa ut palmolja men ställs nu inför leverantörer som byter recept. Än så länge finns inga påverkade produkter i butikerna men det är en tidsfråga, enligt presschef Magnus Törnblom.

Det är förstås inte optimalt, säger han.
Men vi fortsätter att ställa krav på att palmoljan är certifierad. Det är den minst dåliga lösningen givet den exceptionella situationen. Varubrist är ett sämre alternativ.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.