A-
A+

Oväntat kraftig inbromsning i eurozonen

Fransk industri lägger in backen. Arkivbild.
Fransk industri lägger in backen. Arkivbild.
EkonomiTT

Oron för att eurozonen är på väg in i recession i kölvattnet av inflation och höga räntor tilltar.

Ett preliminärt inköpschefsindex för eurozonen faller oväntat ned under det viktiga 50-strecket, skiljelinjen mellan minskad och ökad aktivitet.

Annons

Annons

Man får gå tillbaka till februari 2021, då pandeminedstängningar hade lagt en våt filt på eurozonen, för att hitta ett lägre inköpschefsindex än det som S&P Global presenterat för eurozonen i juli.

Oväntat djup nedgång

Det preliminära kompositindexet för eurozonen faller till 49,4, från 52,0 i juni. Nedgången var oväntat djup. Snittprognosen låg inför rapporten på en nedgång till 51,0, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Enligt S&P Globals chefsekonom Chris Williamson indikerar siffrorna en BNP-minskning med 0,1 procent under årets tredje kvartal. Två kvartal i rad med minskad BNP utgör den tekniska definitionen på en så kallad recession.

Ett ljus i mörkret är enligt Williamson att rapporten visar att inflationstrycket minskar, både vad gäller priserna på insatsvaror och försäljningspriser. Han tror att det kan bidra till att dra ned prisökningarna i konsumentled.

Inköpschefsindex för de två ledande ekonomierna i eurozonen – Frankrike och Tyskland – visar samma mönster.

Ett preliminärt inköpschefsindex för Tysklands tillverkningsindustri från S&P Global för juli faller 49,2. Det kan jämföras med 52,0 i juni och en snittprognos bland analytiker om en nedgång till 50,7.

Annons

Annons

Orderingången dyker

Trenden är oväntat negativ även för den tyska tjänstesektorn, för vilken indexet faller till 49,2, från 52,4 i juni. Analytiker hade räknat med en nedgång till 51,4.

Kompositindex för den tyska ekonomin faller till 48,0, ned från 51,3 i juni och att jämföra med snittprognosen på 50,2.

I Frankrike sjunker kompositindex till 50,6 och närmar sig därmed 50-strecket. Nedgången i Frankrike från 52,5 i juni var också oväntat djup. Analytiker hade räknat med 51,1.

För den franska tillverkningsindustrin hamnar inköpschefsindex på 49,6 i juli, ned från 51,4 i juni. Delindex för orderingången dyker ned till 44,8, mot 46,1 i juni.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.