A-
A+

Över 100 blixtnedslag i minuten i Kanada

Bränderna drabbar västliga delar av både Kanada och USA. Här brinner det nära Gorman i Kalifornien i helgen.
Bränderna drabbar västliga delar av både Kanada och USA. Här brinner det nära Gorman i Kalifornien i helgen.
NordamerikaTT

Antalet farliga terrängbränder i värmeböljans Kanada är nu uppe i nästan 200. De flesta eldsvådor har startats av åskoväder – antalet blixtar i området har tidvis varit nästan 100 gånger det normala.

Annons

Annons

En vattenbombande helikopter nära Lytton, British Columbia, i fredags.
En vattenbombande helikopter nära Lytton, British Columbia, i fredags.
USA brukar namnge större bränder. Här rasar Lavabranden vid samhället Weed i Kalifornien förra veckan.
USA brukar namnge större bränder. Här rasar Lavabranden vid samhället Weed i Kalifornien förra veckan.

Provinsen British Columbias brandkarta på webben kryllar av symboler i rött, orange och gult som visar pågående bränder. Bara under helgen har 40 nya farliga bränder utbrutit, vilket tar totalen till runt 200 pågående eldsvådor.

Vädret har varit extremt varmt i området, med exempelvis toppnoteringen 49,6 grader i Lytton nordost om Vancouver – med råge den högsta temperaturen som någonsin uppmätts i Kanada. Samhället, med ungefär 250 invånare, har i princip utplånats av elden.

Bybon Jeff Chapman berättar att flammorna rörde sig nästan overkligt snabbt. Han befann sig i trädgården med sina föräldrar när de såg rök och eld en bit bort.

Tio minuter senare är huset helt slukat (av elden). Vi kunde inte göra något. Den kom så snabbt, säger Chapman till CBC.

För farligt

Föräldrarna saknas och tros ha omkommit i branden. Men det går inte att bekräfta eftersom området fortfarande är för farligt för räddningsinsatser.

Hettan har hittills krävt hundratals dödsoffer bland äldre och i andra riskgrupper, exakt hur många är svårt att fastslå.

Det ses som troligt att den betydande uppgång i antalet dödsfall som rapporteras beror på det extrema vädret i British Columbia, säger Lisa Lapointe vid provinsens obduktionsväsende enligt NPR.

Annons

Annons

"Mest extrema"

Temperaturerna utlöser åskoväder av en nästan osannolik intensitet. Under 15 timmar i förra veckan noterade miljömätningsföretaget Vaisala över 710 000 blixtar i ett område som sträcker sig över British Columbia och delar av Alberta. Den genomsnittliga siffran motsvarande period de senaste fem åren är 8 300 blixtar.

Chris Vagasky, meteorolog på Vaisala, säger till nyhetssajten SF Gate att de flesta blixtarna inte når marken, men att ändå 112 803 stycken gjorde det under de aktuella 15 timmarna. Det innebär över 100 blixtnedslag varje minut.

"Detta är nog det mest extrema jag har sett", skriver den kände meteorologen Daniel Swain på Twitter. "En veritabel eldstorm, med tusentals blixtnedslag som säkerligen utlöser otaliga nya bränder".

Blir värre

Även i delar av USA har hettan och bränderna utlöst katastrofläge. I nordamerikanska medier påminner experter om att människans fortsatta användning av fossila bränslen bokstavligen eldar på extremvädret.

"Klimatförändringarna har blivit dödliga. Det kommer att bli värre", skriver The Washington Post på Twitter, och citerar klimatforskaren Katharine Hayhoe:

"Lidandet som är här nu kommer eftersom vi inte har lyssnat tillräckligt på varningarna".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!