A-
A+

Över 100 covidsjuka på iva – flest sedan juni

Covid-19 läget i Sverige 28 december 2021.
Covid-19 läget i Sverige 28 december 2021.
CoronavirusetTT

Antalet svårt covidsjuka i behov av intensivvård har fortsatt stiga under julveckan och passerat 100-strecket. Senast så många krävde intensivvård var i mitten av juni.

Annons

Annons

Enligt intensivvårdsregistret intensivvårdas 101 personer på tisdagen, 15 procent fler än för en vecka sedan.

Medianåldern för de covidsjuka iva-patienterna är 63 år och, som tidigare, är männen i majoritet (71 procent). Åtta av tio har någon riskfaktor, som en kronisk sjukdom. Närmare sex av tio (58 procent) var helt ovaccinerade.

Utöver iva vårdades på måndagen 488 covidsjuka i slutenvården, enligt SVT Nyheter. Även kurvan över slutenvårdspatienter med covid är stigande.

Smittspridningen fortsätter att öka. I Folkhälsomyndighetens (FHM) senaste statistikuppdatering noteras 6 047 nya smittofall under en dag.

Men FHM skriver i mejl till TT att "under jul-, nyår och trettonhelgen påverkas provtagning och inrapporteringen av data vilket gör att statistiken blir svårtolkad".

Den senaste noteringen över smittade kan dock ses som del i en stigande trend som kunnat skönjas sedan mitten av november.

I Region Stockholm har 85 fall av den nya virusvarianten omikron bekräftats i regionen genom sekvensering, under perioden 21 december och 27 december.

Men regionen bedömer att snart är uppemot 60 procent av alla fall i området omikron. Även Region Skåne ser en ökning av omikronfallen, men kan inte precisera hur stor ökningen är.

Antalet vaccinerade försätter att stiga. I hela landet har 7 370 712 människor nu fått två doser, vilket motsvarar 81,6 procent av befolkningen från tolv år och äldre.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.