A-
A+

Över 100 döda i strider om oljestad i Jemen

En begravningsplats där hundratals stridande begravts i den jemenitiska staden Marib. Fotot togs i somras.
En begravningsplats där hundratals stridande begravts i den jemenitiska staden Marib. Fotot togs i somras.
JemenTT-AFP

Annons

Annons

Mer än 100 Huthirebeller uppges ha dödats i flygräder söder om den strategiskt viktiga oljestaden Marib i det krigshärjade Jemen. Den regeringstrogna militärkoalitionen, som stöds av Saudiarabien, ska ha utfört räderna.

"Vi har genomfört 19 operationer mot (Huthi-)milismedlemmar det senaste dygnet i Abdiya, förstört tolv av deras militärfordon och deras förluster överstiger 108 medlemmar", heter det i ett koalitionsuttalande som återges av den statliga tv-kanalen Al-Ekhbariya.

Marib ligger omkring tolv mil öster om huvudstaden Sanaa och är en av de sista större regeringskontrollerade städerna i norra Jemen. Den senaste tiden har Huhtirörelsen trappat upp sina attacker mot staden.

Huthirebellerna, som stöds av Iran, har sedan 2014 kontrollerat Jemens huvudstad Sanaa och stora områden i landets norra delar. Den av Saudiarabien ledda koalitionen stöttar den internationellt erkända regeringen som numera har sitt säte i Aden.

Kriget i Jemen har krävt tiotusentals liv sedan det bröt ut 2014. Omkring 3,3 miljoner människor har tvingats på flykt och hungersnöden är stor – minst 80 procent av Jemens befolkning tvingas förlita sig på bistånd, enligt FN.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.