A-
A+

Över 30 grader väntas i Norrland

Helgen blir varm, särskilt i delar av Norrland där temperaturen letar sig upp till och kanske över 30. Arkivbild.
Helgen blir varm, särskilt i delar av Norrland där temperaturen letar sig upp till och kanske över 30. Arkivbild.
VäderTT

Temperaturen är på väg att stiga över 30 grader på flera håll i Norrland – och i värmen ökar risken för skogsbränder i stora delar av landet.

I landets sydliga delar väntas tvärtom störtskurar kunna ställa till det på andra sätt.

Annons

Annons

SMHI meddelar att helgen ser ut att bli särskilt varm i Norrbotten och Västerbotten, där det väntas bli 30 grader eller varmare under helgen, med undantag för fjällen.

Lite längre söderut, i Västernorrland och östra Jämtland, blir det åtminstone 26 grader.

Det händer någon gång ibland att det blir så varmt även där, men det tillhör inte vanligheterna, säger SMHI-meteorologen Therese Fougman.
Det ser ut att bli över 26 grader i minst tre dagar. Det är varmt i stort sett hela Norrland: Storlien har 27 grader, Hemavan har 26-27 grader. Den här ordentliga värmen över 25 mot 30 ser ut att nå toppnoteringarna i morgon (söndag).

Skyfall till kvällen

I stora delar av Svealand och norra Götaland ser meteorologerna en risk för skogsbränder med anledning av värmen. I dessa delar av landet ser det också ut att bli minst 25 grader, samtidigt som det var ett tag sedan det regnade.

Söderut – i Skåne, Blekinge och Kronobergs län – drar ett oväder in i helgen med kraftiga regnskurar och sannolikt också åska. 35 millimeter regn kan falla på kort tid.

De kraftigaste skurarna kommer att vara under kvällen framför allt. Sedan mattas det av och rör sig åt nordväst, men i betydligt beskedligare skick, säger Therese Fougman.

Annons

Annons

Omvänt sommarväder

Att vädersituationen skiljer sig så i norr och söder är inte helt ovanligt, enligt meteorologen. Vi bor ju i ett avlångt land.

Men sommartid är det inte sällan så att vi har det omvänt på det här sättet, något svalare söderut och högtryck och varmt i norr, säger hon.

Under nästa vecka sjunker temperaturerna något igen i större delen av landet, till mer genomsnittlig svensk sommartemperatur.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!