A-
A+

Över 400 000 coviddöda i Brasilien

Begravningsarbetare på en kyrkogård i Rio de Janeiro arbetar iförda skyddsdräkter. Bild från tidigare i veckan.
Begravningsarbetare på en kyrkogård i Rio de Janeiro arbetar iförda skyddsdräkter. Bild från tidigare i veckan.
BrasilienTT-Reuters

Antalet döda i covid-19 i Brasilien har nu passerat 400 000, och experter varnar för att dödssiffrorna kommer att ligga på en hög nivå länge än.

Annons

Annons

Annons

Annons

På torsdagen rapporterades över 3 000 döda i det svårt coronavirusdrabbade landet. Totalt har 401 186 personer mist livet där, bara USA har registrerat fler döda.

Brasilien, med 212 miljoner invånare har även höga dödstal per capita, 189 per 100 000 invånare. Bara i april har över 75 000 avlidit i sviterna av coronaviruset och epidemiologer varnar för att talen inte ser ut att sjunka.

Antalet dödsfall har sjunkit något sedan toppen tidigt i april, när över 4 000 människor dog varje dag.

Dödssiffrorna har minskat sedan dess, men är fortsatt höga, på ungefär hälften av de dystra rekordsiffrorna. Minskningen har trots det fått lokala myndigheter att lätta på restriktionerna och epidemiologer varnar för att landet kommer att ha fortsatta höga siffror.

Brasilien kommer att upprepa misstagen från i fjol, säger Pedro Hallal, som genomfört en covidstudie i Brasilien, till nyhetsbyrån Reuters.
Vad ska landet göra nu? Gå tillbaka till lättnader som kommer att stabilisera siffrorna till 2 000 döda per dag, som om 2 000 på en dag av en enda smitta vore normalt.

Runt 13 procent av den vuxna befolkningen har fått en dos vaccin och landets vaccineringsprogram har rullats ut i sakta mak. I helgen meddelade hälsodepartementet att Brasilien fått 30 procent mindre vaccin än vad man räknat med under årets första fyra månader.

Under torsdagen anlände den första lasten med Pfizers vaccin till Brasilien, omkring en miljoner doser. Det amerikanska läkemedelsbolaget ska leverera 100 miljoner doser fram till slutet av september.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr