Över 400 dagar på jobbet – men debut först nu

Glenn Solbergs debut som förbundskapten skulle egentligen ha inträffat redan i våras. Men på grund av pandemin har det dröjt till nu.
Glenn Solbergs debut som förbundskapten skulle egentligen ha inträffat redan i våras. Men på grund av pandemin har det dröjt till nu.
HandbollTT

Han skulle egentligen ha tagit över redan i vintras. Men först nu väntar landskampsdebuten för herrlandslagets nye förbundskapten.

Jag tror att det är runt 430 dagar sedan jag blev anställd, säger Glenn Solberg.

Annons

Annons

Att Glenn Solberg skulle ta över handbollslandslaget efter Kristján Andrésson stod klart redan i mars 2019.

Förra hösten började norrmannen, på deltid, sitt jobb för det svenska handbollsförbundet och efter hemma-EM i januari i år var det egentligen dags att ta över på riktigt.

Sedan kom covid-19-pandemin.

Det har gjort att det är först nu, med torsdagens EM-kval mot Rumänien i Partille, som Solberg får göra debut i matchsammanhang.

Det har varit en väldigt speciell tid och är fortfarande en väldigt speciell tid. Vad ska man säga. Det är ju som sagt över 400 dagar sedan jag anställdes, säger han.

Intensiv period

Den tidigare norske landslagsspelaren har dock självklart inte varit sysslolös under den påtvingade landskampspausen.

Nej, jag har bland annat varit ute och besökt spelare och haft en bra kontakt med dem. Sedan har vi lagt en del bra planer för framtiden, jobbat med den röda tråden med yngre landslag och landslagstränare och förberett EM-kvalet, säger han.
Och så har sett jag mycket, mycket matcher den senaste tiden.

Efter det långa uppehållet väntar enligt planerna också en väldigt intensiv period nu i stället.

Sverige möter Rumänien på torsdag kväll och Kosovo på bortaplan på söndag, de två första matcherna i kvalet till handbolls-EM 2022.

I början av januari följer två kvalmatcher mot Montenegro innan det – som det ser ut just nu – är dags för VM i Egypten. Därefter väntar OS-kval i mars och avslutningen av EM-kvalet under våren.

Annons

Annons

"Får acceptera"

Exakt hur spelschemat blir är dock på grund av covid-19-pandemin extremt osäkert, konstaterar Glenn Solberg.

Man försöker genomföra matcher in i det längsta. Det är frustrerande för oss så klart, vi vill ju gärna veta vad som gäller, säger han.
Men som situationen är får man acceptera det. Det är en bra träning på att kunna tackla förändringar.

TT: Är det rätt att genomföra exempelvis EM-kvalmatcherna eller andra internationella matcher nu med tanke på hur situationen är?

Det är svårt att säga. Det är så komplext.
Min ståndpunkt är att så länge hälsan går först och man tycker att det är tryggt att spela så är det okej. Men jag har full förståelse för dem som tycker annorlunda.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons