A-
A+

Över 60 000 på Wembley i semifinaler och final

Wembley är den tilltänkta finalarenan.
Wembley är den tilltänkta finalarenan.
FotbollTT-Reuters

Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) har inga planer på att flytta semifinalerna i fotbolls-EM från Wembley i London.

Detta trots ökad smittspridning i Storbritannien och påtryckningar från såväl medarrangören Italien som Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Nu meddelar den brittiska regeringen att man kommer höja kapaciteten – och släppa in minst 60 000 åskådare på Wembley i semifinalerna och finalen.

Annons

Annons

Det innebär att Wembleys kapacitet på de tre avslutande matcherna i EM – semifinalerna den 6 och 7 juli, och finalen den 11 juli – kommer att vara 75 procent av totalkapaciteten.

"Vi är glada över att fler fans nu kommer att kunna gå in genom vändkorsen på Wembley och njuta av avgörandet av EM", säger Storbritanniens kultur- och idrottsminister Oliver Dowden i ett uttalande.

Alla med biljett måste kunna visa upp ett aktuellt negativt covid-19-test – eller ett bevis på att man är fullvaccinerad, och att det har gått minst två veckor från den andra dosen.

Wembleys kapacitet har stipulerats till 22 500 åskådare under gruppspelsmatcherna samt åttondelsfinalen mellan Italien och Österrike den 26 juni, men kommer att höjas till 40 000 till åttondelsfinalen den 29 juni, där England kan vara ett av lagen.

Och till semifinalerna och finalen blir det alltså en ytterligare ökning. Det kommer även förkunna de största sportevenemangen, sett till antalet åskådare, i Storbritannien på över 15 månader, sedan pandemin bröt ut.

Ville flytta matcherna

Beskedet från den brittiska regeringen kom dagen efter att Italiens premiärminister Mario Draghi lyft frågan om att flytta semifinalerna och finalen från Wembley – på grund av coronasituationen i Storbritannien.

Under måndagen rapporterades 10 633 nya fall och fem dödsfall i Storbritannien – där den så kallade deltavarianten nu står för nästan samtliga nya fall – som nu har nästan 128 000 dödsfall i covid-19. Draghi menade att matcherna bör spelas i Rom i stället för i "ett land där smittspridningen stiger ganska fort".

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppmanade tidigare i dag Uefa att agera ansvarsfullt inför kommande matcher.

Jag vill inte se fullsatta arenor där, och jag stöttar alla ansträngningar från den brittiska regeringen för att genomföra nödvändiga hygienåtgärder, sade Merkel.

Fullsatt blir det alltså inte, men nästan. Oliver Dowden garanterar dock säkerheten på plats på Wembley.

"På vår fortsatt framgångsrika väg ut ur lockdown är det vår högsta prioritet att garantera säkerheten för allmänheten. Vi har jobbat extremt tätt med Uefa och FA (det engelska fotbollsförbundet) för att se till att det kommer vara rigorösa och åtstramade hälsoåtgärder som möjliggör att fler fans kan se matcherna på plats", säger han i den brittiska regeringens uttalande.

Annons

Annons

Eventuell finalflytt?

Uefa meddelade tidigare i dag att man inte har några planer på att flytta matcherna, åtminstone inte semifinalerna.

"Uefa, det engelska fotbollsförbundet och engelska myndigheter jobbar tillsammans för att på ett lyckat sätt arrangera semifinalerna på Wembley, och just nu finns inga planer på att flytta matcherna", skriver en talesperson i ett uttalande.

Något som däremot kan flyttas är finalmatchen. Uefa har tidigare sagt att man har en beredskapsplan för att flytta finalen från Wembley om inte karantänskravet på tio dagar för utländska fans slopas. Enligt The Times ska Ungerns huvudstad Budapest vara en alternativ spelort, där 100 procent av arenakapaciteten tillåts.

En förändring av karantänskravet var inte heller något som nämndes i uttalandet från den brittiska regeringen efter beskedet om den ökade publikkapaciteten på Wembley.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!