A-
A+

Över 80 000 får elstödet på avi

Fyra av fem får elstöd senast denna vecka. Arkivkbild.
Fyra av fem får elstöd senast denna vecka. Arkivkbild.
EkonomiTT

Senast på tisdag i nästa vecka kommer 98 procent av elkunderna ha sitt elstöd på kontot. Men för cirka 84 000 elkunder kommer pengarna i stället på en utbetalningsavi.

Jag skulle säga att utbetalningarna har gått väldigt bra, säger Fredrik Falk, verksamhetschef på Försäkringskassan som sköter utbetalningarna.

Annons

Annons

När denna vecka är slut kommer 80 procent av alla hushåll som har rätt till elstöd att ha fått pengarna insatta på sitt konto. Det innebär att 13,6 av 17,5 miljarder kronor då har betalats ut, enligt Försäkringskassan.

Det senaste gänget utbetalningar har gått iväg från oss, och kunderna bör ha pengarna på fredag, säger Fredrik Falk.

Då återstår 20 procent. De flesta av dem, kanske runt 18 procent, kommer att få sina pengar på kontot senast på tisdag den 7 mars.

Utbetalningsavi

Men resten, runt 84 000 personer, får sina pengar på en utbetalningsavi.

Fredrik Falk uppskattar att Swedbank har kontonummer till över 90 procent av elkunderna, och att Försäkringskassan själv kan fylla på med ytterligare ett stort antal. Men för omkring 2 procent av det totala antalet utbetalningar på 4, 2 miljoner, kommer alltså kontonumret att saknas.

Annons

Annons

Många har anmält konto

Kontoträffarna är över förväntan. Jag skulle säga att det har gått väldigt bra, vi hade inte räknat med att så många skulle anmäla sitt konto.

De som får sina pengar på avi får vänta ett tag.

Vi planerar tillsammans med banken så att vi kan portionera ut utbetalningarna.

Många har befarat att bedragare skulle försöka sno åt sig elstödspengarna. Men än så länge verkar de inte ha lyckats i särskilt stor utsträckning.

Det har förekommit försök, men i vilken omfattning kan jag inte säga, säger Fredrik Falk.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.