Överenskommelse räddar Ryssland kvar i VM

De ryska spelarna får vara med i handbolls-VM i januari, men inte som Ryssland. Arkivbild.
De ryska spelarna får vara med i handbolls-VM i januari, men inte som Ryssland. Arkivbild.
HandbollTT

Ryssland har stoppats från internationella mästerskap efter dopningsdomen i Cas. Men nu är det klart att det ryska laget räddas kvar i handbolls-VM i januari.

Annons

Annons

Annons

Annons

De får inte kalla sig Ryssland och inte vifta med sin egen flagga eller höra sin egen nationalsång, men ryska spelare kommer att få delta i handbolls-VM i Egypten i januari, skriver Handbollskanalen.

Idrottens skiljedomstol Cas sänkte den 17 december straffet till två års avstängning, men slog fast att Ryssland ska stängas ute från internationella mästerskap som OS och VM på grund av upprepad statsunderstödd dopning.

Men det finns en utväg för ryssarna. Ryska idrottare som kan bevisa att de inte varit en del av dopningskulturen kan få ställa upp som neutrala aktiva - så som det ryska ishockeylandslaget fick göra i vinter-OS i Pyeongchang 2018.

Efter en överenskommelse mellan Internationella handbollsförbundet, Internationella olympiska kommittén och Rysslands olympiska kommitté är det klart att Ryssland får skicka sitt lag. Beskedet kom på juldagen.

Men det kommer inte att kallas för Ryssland - utan "Ryska handbollsförbundets lag" och laget får heller inte ha Ryssland skrivet på sina dräkter. I stället kommer det att stå "neutrala aktiva" på tröjorna.

Ryssland spelar i samma grupp som Belarus, Slovenien och Sydkorea i VM som inleds den 13 januari.

Sverige kan få möta det ryska laget i mellanrundan om det blir avancemang från gruppspelet. Sverige har Egypten, Tjeckien och Chile i sin grupp.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons