A-
A+

Övervakningsfilm raderades – "På väg mot skandal"

Övervakningsfilmer från Stade de France har raderats. Arkivbild.
Övervakningsfilmer från Stade de France har raderats. Arkivbild.
FotbollTT-AFP

Utredningen kring kaoset inför Champions League-finalen i Paris rullar vidare. Viktig bevisning kan dock ha gått förlorad sedan övervakningsmaterial från Stade de France raderats.

Annons

Annons

Övervakningsfilmer från kamerorna utanför Stade de France som fångat kaoset inför Champions League-finalen har raderats. Kritiker anklagar nu franska myndigheter för att försöka mörklägga händelsen.

Det franska fotbollsförbundet hävdar att filmerna förstörts automatiskt eftersom de inte begärts ut av polis eller åklagare.

Avslöjandet spär på de redan heta tongångarna kring myndigheternas agerande inför matchen. Fransk polis har fått kritik för att ha skapat flaskhalsar vid ingångarna till arenan och för att ha använt tårgas och pepparsprej.

"Kallas att dölja bevis"

En utredning av den franska regeringen slår fast att Frankrikes anseende skadats av händelsen och oppositionen i landet var inte sena att haka på när avslöjandet om övervakningsfilmerna kom.

Det kallas att dölja bevis, säger Marine Le Pen, ledare för det ytterhögerpartiet Nationell Samling.

Polisen bad om övervakningsfilmerna, men inte förrän det blivit känt att de var raderade, säger en källa till AFP.

Stade de France får behålla övervakningsfilmer i upp till 30 dagar, men servrarna klarar endast av att lagra dem i en dryg vecka.

Annons

Annons

"Nationell skandal"

Den franska polisen twittrar att även om man inte har materialet från arenans kameror, har man fortfarande sin egna att tillgå.

Men vice ordförande för senatens lagutskott, David Assouline, säger att han blev "lamslagen" av nyheterna och tillade att det visade på en "otrolig brist på samordning" mellan polisen och politikerna.

Vi är på väg mot en nationell skandal, säger Bruno Retailleau, ordförande för Republikanerna i senaten.

Från regeringssidan säger man dock att tillräckligt med bevis finns för att ta utredningen vidare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.