A-
A+

På Katrinas årsdag: Ny orkan slår till

Personal på en pizzeria i New Orleans stormsäkrar lokalen inför orkanen Idas ankomst.
Personal på en pizzeria i New Orleans stormsäkrar lokalen inför orkanen Idas ankomst.
USATT

Exakt 16 år efter Katrina bävar New Orleans inför en ny brutal orkan. Ida beräknas snabbt stärkas över Mexikanska golfen, och slå till mot USA-delstaten Louisiana under söndagen.

Annons

Annons

Ida när den som kategori 1-orkan drog fram över Kuba under natten mot lördag.
Ida när den som kategori 1-orkan drog fram över Kuba under natten mot lördag.

"Tidpunkten för att agera är NU", skriver vädermyndigheten NWS i New Orleans på Twitter. Ida kan innebära plötsliga översvämningar längs stora kustområden, och de som befinner sig i farans riktning uppmanas att evakuera under lördagen.

Folk packar och ger sig av nu, säger Scooter Resweber, polischef i Grand Isle, till lokala medier.
Vi vet att detta blir en stor en.

Har passerat Kuba

Ida har redan dragit förbi Kuba, men då som en beskedligare kategori 1, den lägsta på den femgradiga Saffir-Simpson-skalan för orkaner. När ovädret nu passerar öppet vatten igen i Mexikanska golfen får det nya krafter, och beräknas enligt NWS vara uppe i kategori 4 när det når USA:s fastland natten till söndagen lokal tid.

Ovädret siktar rakt på oss, säger Gordon Dove som leder de lokala myndigheterna i Terrebonne, sydväst om New Orleans.

Terrebonne har utfärdat en obligatorisk evakueringsorder till de drygt 110 000 invånarna.

Arbetet vid oljeplattformar i Mexikanska golfen har avbrutits. Stoppet rapporteras vara större än i samband med Katrina.

Annons

Annons

Starkare än Katrina

Katrina låg på kategori 3 när den nådde land i Louisiana den 29 augusti 2005. Den öste in oerhörda vattenmängder i New Orleans-området, och bristfälliga översvämningsförberedelser bidrog till att 80 procent av staden översvämmades.

Över 1 800 liv krävdes i Louisiana, och de materiella skadorna blev så stora att Katrina klassades som det dittills dyraste tropiska ovädret alla kategorier.

Nu fruktar Louisiana en upprepning av en av de mörkaste episoderna i delstatens moderna historia. De officiella varningarna ger skäl att frukta de värsta. Myndigheten Nationella orkancentret (NHC) beskriver Ida som en "livsförändrande storm" och varnar för dödliga tornados och stormsvallvågor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!