A-
A+

Padel välkomnas in i idrottens finrum

Padel är en sport som växt lavinartat. Nu är Svenska padelförbundet en del av Riksidrottsförbundet. Arkivbild.
Padel är en sport som växt lavinartat. Nu är Svenska padelförbundet en del av Riksidrottsförbundet. Arkivbild.
SportTT

Padel har växt så det knakar de senaste åren. Nu väljs sporten in i Riksidrottsförbundet (RF), beslutar förbundets medlemmar under söndagen. Islandshäst välkomnas också men inte Friskis & Svettis.

Annons

Annons

Annons

Annons

Svenska padelförbundet har sökt medlemskap i RF två gånger tidigare men då fått kalla handen av riksidrottsstyrelsen.

Lena Arvidsson, ledamot i styrelsen, säger på Riksidrottsmötet, att man särskilt har tittat på just släktskapet med andra racketsporter som tennis, squash, badminton och bordtennis. En lösning om att låta padel ingå i något befintligt medlemsförbund har inte varit aktuellt.

Tvångsgifte, det är aldrig en bra grej, säger Arvidsson.

"Folkrörelse"

Motiveringen som styrelsen ger är att padel "har utvecklats till en idrott som inte längre kan anses vara nära besläktat med Svenska tennisförbundets idrottsliga verksamhet eller något av de övriga racketsportförbundens idrottsliga verksamhet."

Vi ser fram emot att vara en del av den svenska idrottskulturen, säger Calle Åkesson från Svenska padelförbundet, och kallar det fantastiskt att vara en del av en folkrörelse.

Medlemsantalet har de senaste åren växt till över 20 000.

Annons

Annons

Många hallar

En annan fråga har handlat om kommersialisering där padelförbundet också ser att den kommersiella delen av sporten är väldigt stor.

Som ledamot i Riksidrottsstyrelsen kan jag konstatera att det inte finns några problem med hallar i alla fall, säger Lena Arvidsson.

Men företag ska inte driva barn- och ungdomsverksamhet utan det ska föreningar göra, framhåller Calle Åkesson på padelförbundet. Hallarna ger en bra förutsättning för sporten att växa.

Det ger föreningslivet en möjlighet, säger han.

Vissa förbund invände under mötet att padel borde ha släppts in tidigare i RF för att ge bättre förutsättningar för föreningslivet att växa.

Även Svenska islandshästförbundet välkomnas in som ny medlem i RF men inte Friskis & Svettis. Avslag föreslås också för e-sport, funktionell fitness, juiijitsu, bridge och schack.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!