A-
A+

Pakistan: Skalvoffer vårdas i ficklampsljus

Webbkarta
Webbkarta
PakistanTT-AFP

Minst 20 döda, stora elavbrott och instängda gruvarbetare. Det är några av konsekvenserna efter en jordbävning i Pakistan under natten.

Annons

Annons

En skadad pojke får vård på det strömlösa sjukhuset i Harnai.
En skadad pojke får vård på det strömlösa sjukhuset i Harnai.

Skalvet kom vid 03-tiden, så de flesta låg och sov när mark och byggnader började skaka. Med en magnitud på 5,9 var skalvet inte gigantiskt, men i trakter där många bor i enkla lerstenshus innebär sådana krafter ändå stora konsekvenser.

De flesta dödsoffren, varav ett antal var barn, uppges ha krävts när bostäder rasade samman. Och ett stort antal människor skadades på samma sätt.

Dåliga vägar

Sjukhuset i Harnai, nära storstaden Quetta i nordvästra Pakistan, uppger att man är utan ström. Vårdpersonal arbetar med hjälp av ficklampor och ljuset från mobiltelefoner i det även i vanliga fall påvert utrustade sjukhuset.

De flesta skadade har kommit med brutna armar och ben. Dussintals personer har skickats hem igen efter första hjälpen, säger Zahoor Tarin vid sjukhuset, men tillägger att omkring 40 personer vårdas med svåra skador.

De värst drabbade områdena ligger kring Harnai, svårtillgängliga bergstrakter i provinsen Baluchistan. Där försvåras räddningsinsatsen av dåliga vägar och bristfälliga el- och telefonnät.

Annons

Annons

Gruvarbetare fast

I Pakistan jobbar ofta gruvarbetare nattetid, när det är svalare, och en grupp sådana befaras ha råkat illa ut.

Det kommer rapporter om att ungefär 15 kolgruvearbetare har fastnat i en gruva i utkanterna av staden, säger Suhail Anwar Hashmi, ledande tjänsteman i Harnai.

Pakistan ligger där de indiska och eurasiska kontinentalplattorna möts, vilket gör jordskalv vanliga. En av de värsta inträffade längre norrut 2005, då över 70 000 liv krävdes i och runt Kashmir i ett skalv som uppmättes till 7,6.

I Baluchistan omkom ungefär 30 000 människor i ett skalv av samma kaliber 1935, då området ingick i brittiskstyrda Indien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.