A-
A+

Pandemihundar lyfter försäkringsbolag

Fler valde att skaffa husdjur under pandemin och nu växer försäkringsmarknaden. Arkivbild.
Fler valde att skaffa husdjur under pandemin och nu växer försäkringsmarknaden. Arkivbild.
FörsäkringarTT

"Pandemihundarna" har fått försäkringsmarknaden att växa.

Bolagens premieintäkter för djurförsäkringar ökade med 13 procent förra året.

En coronaeffekt, säger Magnus Vesterlund, chefsekonom på Svensk Försäkring.

Annons

Annons

Sedan 2010 har försäkringsbolagens premieinkomster för djurförsäkringar mer än fördubblats. Men Svensk Försäkrings nya statistik visar att pandemiåren 2020 och 2021 sticker ut. År 2021 ökade premieinkomsterna med 13 procent jämfört med året innan, även 2020 syns en elvaprocentig ökning jämfört med 2019.

Man har ju pratat om "coronahunden". Nu kan vi ju inte se om det hela handlar om hundar som sådant, men man kan konstatera att marknaden som helhet växt en hel del under den här tiden, så man kan dra slutsatsen att vi har en coronaeffekt, säger Magnus Vesterlund.

Dyrare med veterinär

Försäkringsbolagens ökade premieinkomster skulle även kunna förklaras av ökade genomsnittspriser på djurförsäkringar. Enligt Vesterlund är det dock mer troligt att ökningen beror på att fler blivit djurägare.

Vår bedömning är att det delvis är en effekt av att fler skaffat husdjur eller att man eventuellt, helt enkelt för att man varit hemma mer, är mer mån om sina husdjur och att man därför ser ett behov av försäkring.

Annons

Annons

Måna om våra djur

Enligt Svenska Kennelklubben har antalet nyregistrerade hundar ökat mer under pandemin än tidigare år. Svenska hundägare är också, enligt presstalesperson Hans Rosenberg, duktiga på att försäkra sina djur.

Försäkring är något vi alltid rekommenderar att man ska ha när man skaffar hund eller husdjur eftersom det kostar så mycket att besöka veterinär, säger han.

Enligt Rosenberg finns inga indikationer på att vi skulle bry oss mer om våra djur nu jämfört med tidigare.

Men man har också kunnat se i olika undersökningar att hundar blir äldre, vi är måna om dem och vi tar dem till veterinär, säger Rosenberg.

2020 betalade försäkringsbolagen ut totalt 3,4 miljarder kronor i ersättningar för försäkrade djur som blivit sjuka eller skadat sig. En ökning med 14 procent jämfört med 2019.

Svenska Kennelklubben har den senaste månaden sett en nedgång i antalet nyregistrerade hundar, säger Rosenberg.

Det är väl naturligt när vi är många som gått tillbaka till arbetet, man avvaktar och på det viset har det stillat sig lite, säger han.

Däremot räknar man, enligt Rosenberg, med att återigen se en ökning under sommarmånaderna då fler tenderar att skaffa husdjur.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.