A-
A+

Pandemin bakom ökat antal arbetsplatsolyckor

Antal dödsolyckor för arbetstagare och egenföretagare, 2016–2021.
Antal dödsolyckor för arbetstagare och egenföretagare, 2016–2021.
ArbeteTT

Coronapandemin bidrog till en kraftig ökning av såväl anmälda arbetsskador som anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro.

Kvinnor är allra värst drabbade.

Annons

Annons

TT har tidigare rapporterat om att antalet coronarelaterade ärenden till Arbetsmiljöverket ökade kraftigt under inledningen av 2021. Nu presenterar myndigheten arbetsskadestatistik för helåret.

Siffrorna visar att anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro ökade med 23 procent under 2021. Samtidigt ökade inrapporteringen av arbetssjukdomar med 48 procent jämfört med föregående år.

Förvärrat läget

Arbetsmiljöverket konstaterar att ökningen till stor del är pandemirelaterad och framförallt handlar det om anmälningar från kvinnor. Kvinnodominerande branscher som vård, omsorg och sociala tjänster står för en stor del av de anmälda arbetssjukdomarna.

"Det är oroväckande att kvinnor inom vård och omsorg står för stor del av ökningen av arbetsskadeanmälningar både när det gäller arbetsolyckor och arbetssjukdomar. Pandemin har förvärrat ett redan mycket tufft utgångsläge för de som jobbar i vården", säger Erna Zelmin, generaldirektör för Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Den generella ökningen kopplas även till att ett stort antal anmälda arbetsolyckor har ett samband med upplevda biverkningar av covid-vaccinationer.

Annons

Annons

Dödsolyckor ökade

De vanligaste olyckorna bland kvinnor var annars fallolyckor eller i anslutning till lyft av vårdtagare. Bland männen handlar det i stället om förlorad kontroll över handverktyg och transportmedel.

Antalet dödsolyckor uppgick samtidigt till 39 stycken, en rejäl ökning sedan föregående år (2020). Inledningen på 2022 har också visat på fortsatt samma dystra utveckling. Enligt Arbetsmiljöverkets statistik har till och med maj månad 14 dödsolyckor rapporterats vilket är 1 mer än under samma period 2021.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.