Pandemin slår mot Mårten gås: "Proppen gick ur"

'För någon månad sedan var det mycket mer positiva tongångar, men sedan har proppen gått ur de sista två veckorna', säger gåsuppfödaren Björn Olsson i Munka Ljungby. Arkivbild.
"För någon månad sedan var det mycket mer positiva tongångar, men sedan har proppen gått ur de sista två veckorna", säger gåsuppfödaren Björn Olsson i Munka Ljungby. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Att pandemin skulle påverka firandet av Mårten gås insåg Sveriges största gåsuppfödare redan i mars.

Produktionen krymptes med en tredjedel och i höst har 6 000 färre gäss än förra året slaktats hos Viking fågel i skånska Munka Ljungby.

Annons

Annons

Det blev som jag hade befarat. Det hade inte gått att sälja fler gäss i år, säger Björn Olsson, som driver företaget tillsammans med sin fru.

Han har haft kontakt med många krögare med gåsamiddag på menyn, som har fått avbeställningar i sista stund.

För någon månad sedan var det mycket mer positiva tongångar, men sedan har proppen gått ur de sista två veckorna, säger Björn Olsson till TT.

Även de stamkunder som kommer till gården köper mindre, kanske en gås i stället för tre. Kunderna är ofta lite äldre, konstaterar han, och de drar sig för att ordna stora middagar nu.

Försäljningen av majskyckling rullar däremot på mer eller mindre som vanligt.

Det har minskat på restaurangsidan, men privatkunderna och butikerna köper mer. Det gäller att vara anpassningsbar i dessa tider.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons