Pangstart för biohösten – men sen då?

Kan Christopher Nolans nya storfilm 'Tenet' rädda biograferna? Branschen håller tummarna samtidigt som man hoppas på att restriktionerna ska lätta. Pressbild.
Kan Christopher Nolans nya storfilm "Tenet" rädda biograferna? Branschen håller tummarna samtidigt som man hoppas på att restriktionerna ska lätta. Pressbild.
FilmTT

Efter många turer blir det till slut en biopremiär för Christopher Nolans "Tenet". Men frågetecknen inför hösten är många. Vad betyder det nya normala för biograferna – och vad kan publiken förvänta sig?

Annons

Annons

'Wonder Woman 1984' skulle ha gått upp i våras men ska i stället få premiär i oktober – antagligen. Pressbild.
"Wonder Woman 1984" skulle ha gått upp i våras men ska i stället få premiär i oktober – antagligen. Pressbild.
Får 'No time to die', den nya Bond-filmen med Daniel Craig som 007, premiär som tänkt i november? Den som lever får se. Pressbild.
Får "No time to die", den nya Bond-filmen med Daniel Craig som 007, premiär som tänkt i november? Den som lever får se. Pressbild.
Kristin Scott Thomas spelar en militärfru som startar en kör i 'Sångklubben'. Filmen skulle ha gått upp i våras men får en ny chans till premiär i höst. Pressbild.
Kristin Scott Thomas spelar en militärfru som startar en kör i "Sångklubben". Filmen skulle ha gått upp i våras men får en ny chans till premiär i höst. Pressbild.
Wes Andersons stjärnspäckade 'The French dispatch' skulle ha fått premiär i Cannes. Förhoppningsvis blir det biopremiär i höst. Pressbild.
Wes Andersons stjärnspäckade "The French dispatch" skulle ha fått premiär i Cannes. Förhoppningsvis blir det biopremiär i höst. Pressbild.
Eliza Scanlen spelar huvudrollen i hajpade dramat 'Babyteeth', som får premiär i mitten av september. Pressbild.
Eliza Scanlen spelar huvudrollen i hajpade dramat "Babyteeth", som får premiär i mitten av september. Pressbild.

Efter en vår och sommar där biobesöken på grund av stängda biografer och brist på nya filmer har legat på rekordlåga nivåer tänds ett hopp när "Tenet" får smygpremiär i helgen (och ordinarie premiär den 26 augusti).

Det känns fantastiskt, det är detta alla har längtat efter, en bred, visuell film som verkligen är gjord för bio, säger Peter Fornstam, ordförande för branschorganisationen Sveriges biografägareförbund.

Viktiga intäkter

Eftersom det bara släpps in maximalt 50 personer i varje salong räknar Fornstam med att köra filmen i många salonger samtidigt på sin kedja Svenska bio.

Vi får bygga kapaciteten på bredden eftersom de här intäkterna är så viktiga för oss. Det gör så klart att det blir svårare för mindre filmer att få plats i utbudet, och det slår hårt mot mindre distributörer och producenter.

Fornstam och Biografägareförbundet driver frågan om att lätta på restriktionerna för biografer – och menar att de kan erbjuda en trygg upplevelse för besökarna.

Vi väntar på besked från kulturministern, det borde komma snart. Vi hade ett bra möte för ett par veckor sedan och det skulle förvåna mig om det inte blir någon förändring.

Annons

Annons

Säker på Bond?

En effekt av biografmarknadens kris globalt är att Disneys storsatsning "Mulan" inte går upp på bio utan görs tillgänglig på bolagets nya strömningstjänst Disney plus.

I USA har också filmbolaget Universal skrivit ett avtal med biografkedjan AMC (som äger svenska Filmstaden) för att drastiskt korta tiden mellan biografpremiär och släpp i andra fönster.

TT: Vad får den här utvecklingen för konsekvenser för biograferna?

Än har vi inte sett slutet av den uppgörelsen, det beror på om fler biografägare hakar på och i Sverige går ju filmen som startade det här, "Trolls 2: Världsturnén", faktiskt upp på bio i oktober. Det är tråkigt med "Mulan" men det är den enda film med verklig styrka som vi har tappat från repertoaren hittills.

TT: Finns det någon titel som biopubliken verkligen kan vara säker på i höst?

Det är egentligen en fråga för filmbolagen men "Bond is written in stone", hörde jag på ett möte för ett tag sedan. Men ingenting är ju säkert, det har vi fått lära oss de senaste månaderna.

"Värna bredden"

Katrina Mathsson på Folkets bio, som bland annat visar independentfilm på 19 orter från Luleå till Malmö, hoppas också på att restriktionerna ska lätta. Hon tror att hösten kommer att bli tuff och räknar med låga intäkter.

Vi hade en optimistisk idé om att i augusti då är allt som vanligt igen, men det är det inte. Vi får strama till allt och så får vi hoppas på att det blir flera stöd.

TT: Hur ser du på stöden som kommit hittills?

De har hjälpt oss och varit bra. Men det gäller att fortsätta att värna bredden och hålla fast vid de filmpolitiska målen, att bibehålla kvalitetsfilmen. Vi kan inte bara tänka att Chris Nolan ska rädda våra liv. Då har man fått ett filmutbud som är väldigt utarmat och det måste man tänka på som kulturminister.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons