A-
A+

Parkeringsböter stryks efter regeringsmiss

En miss i Trafikförordningen gör tusentals p-böter ogiltiga. Arkivbild.
En miss i Trafikförordningen gör tusentals p-böter ogiltiga. Arkivbild.
TrafikTT

Tusentals parkeringsböter kommer att strykas av polisen. Anledningen är att Regeringskansliet av misstag skrivit in ett överflödigt ord i Trafikförordningen, vilket gör dem ogiltiga.

Annons

Annons

Mellan december och maj månad stod ordet "från" en gång för mycket i Trafikförordningen som regeringen antagit efter justering. Detta gav paragrafen en helt annan innebörd, rapporterar Sydvenskan.

En del av de böter som bestridits kommer nu att undanröjas, skriver polisens rättsavdelning i ett brev till landets kommuner. Det gäller böter för bilister som stannat eller parkerat där det är förbjudet enligt en lokal trafikföreskrift.

Om de redan har betalat kommer pengarna att betalas tillbaka, säger Henrik Mones, handläggare på polisen i Region Syd till tidningen.

I Region Syd rör det cirka 650 ärenden. I hela landet kan det handla om tusentals böter som kommer att återbetalas. Dessutom kan det bli nya bestridanden när missen blir känd, då bötfällda har ett halvår på sig att överklaga.

Infrastrukturdepartementet blev uppmärksammat på felskrivningen genom att två tjänstemän, en på kommunnivå och en från en länsstyrelse, i våras hörde av sig om formuleringen.

Felet i Trafikförordningen är nu korrigerat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!