A-
A+

Partybussar hotas av viten

Partybussar, likt denna från studentfirandet i Malmö i fjol, får inte samla fler än åtta personer. Arkivbild.
Partybussar, likt denna från studentfirandet i Malmö i fjol, får inte samla fler än åtta personer. Arkivbild.
StudentenTT

Bussar avsedda för studentfirande har varit under länsstyrelsernas lupp under våren. Trots det fortsätter flera företag som hyr ut partybussar att marknadsföra sina tjänster.

Annons

Annons

Annons

Annons

Eftersom studentflak inte kommer att tillåtas i år heller har flera företag gjort reklam för så kallade partybussar som lämpliga substitut. Men en hel skolklass, åtminstone en med fler än åtta studenter, får inte samlas för att festa i en sådan enligt pandemilagen.

"Att köra en hel skolklass med fler än åtta personer i en partybuss, om syftet är att likna med en privat sammankomst, är inte förenligt med gällande lagstiftning", sade Anna Carlsson, nationell samordnare för länsstyrelsernas pandemitillsyn, i ett pressmeddelande tidigare i vår.

Lyssnar inte

Men företagen har inte lyssnat, enligt en ny nationell tillsynsrapport som länsstyrelsen i Dalarna tagit fram. Flera verksamhetsutövare är just nu under handläggning eftersom de inte hörsammat länsstyrelsernas uppmaningar, heter det i rapporten.

Den som bryter mot pandemilagen kan nu dömas till ett vite. Men enligt Anna Carlsson verkar företagen som hyr ut partybussar eller båtar strunta i detta.

"Vi ser en tämligen aggressiv marknadsföring av olika möjligheter att anordna studentfester och liknande just nu", säger hon i ett pressmeddelande om den nya tillsynsrapporten.

Annons

Annons

Anpassar vitet

Länsstyrelserna har även utökat sitt samarbete med polisen för att informera företagen och hindra partybussar och båtar från att bryta mot lagen. Enligt Anna Carlsson har flera aktörer hört av sig på förhand för att se hur stort vite de kan krävas på om de trots detta bryter mot pandemilagen.

"Det blir uppenbart att man vill göra bedömningar om hur stor den möjliga nettointäkten kan bli efter ett eventuellt utdömande av vite", säger Anna Carlsson i pressmeddelandet.

Länsstyrelserna meddelar därför att de kommer ta verksamhetens omsättning och vinsten i hänsyn när de dömer ut sina viten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?