A-
A+

Partybussarna ska granskas noga

De så kallade partybussarna är ett attraktivt alternativ när studentflaken förbjudits andra året i rad. Arkivbild.
De så kallade partybussarna är ett attraktivt alternativ när studentflaken förbjudits andra året i rad. Arkivbild.
TrafikTT

Länsstyrelserna kommer att bedriva "aktiv tillsyn" av de så kallade partybussarna inför årets studentfirande.

Max åtta passagerare gäller – men företagen bakom bussarna misstänks försöka runda pandemilagen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Partybussarna har vuxit fram som ett attraktivt alternativ när studentflaken förbjudits av Transportstyrelsen för andra året i rad. Uthyrare har vittnat om ett stort intresse och uppger att det har varit fullbokat i flera städer.

Enligt Folkhälsomyndigheten omfattas partybussarna av pandemilagens begränsningar när det gäller privata sammankomster, vilket innebär att max åtta passagerare tillåts. Enligt länsstyrelserna, som bedriver tillsyn av pandemilagen, verkar dock inte uthyrarna uppmärksamma begränsningarna.

Rundar förbudet

"Länsstyrelserna anser att det är oroväckande att såväl verksamhetsutövare som studenter i ännu högre utsträckning än förra året ser ut att försöka runda Transportstyrelsens förbud mot studentflak – ett förbud vars enda syfte är att minska smittspridningen", skriver länsstyrelserna i ett pressmeddelande.

"Att köra en hel skolklass med fler än åtta personer i en partybuss, om syftet är att likna med en privat sammankomst, är inte förenligt med gällande lagstiftning", säger Anna Carlsson, nationell samordnare för länsstyrelsernas pandemitillsyn, i pressmeddelandet.

Annons

Annons

Syftet avgör

Att uthyrare förklarar verksamheten med att det handlar om just en bussfärd och inte en privat fest är irrelevant, menar länsstyrelserna:

"Även om studenterna tar sig från punkt A till punkt B bedömer länsstyrelserna att huvudsyftet inte är transporten utan att umgås och delta i en privat sammankomst. Då spelar det ingen roll om verksamhetsutövaren kallar bussen för en partybuss, turistbuss eller något annat. Det är syftet med uthyrningen av ett utrymme, i detta fall en buss, som avgör om verksamheten omfattas av covid-19-lagen".

Med anledning av signalerna man fått kommer länsstyrelserna att aktivt bedriva tillsyn av partybussar och dito båtar för att förhindra att uthyrning sker till fler än åtta personer.

"Bedömer länsstyrelserna att buss eller båt hyrs ut till privata sammankomster så omfattas de av covid-19-lagen. De verksamhetsutövare som inte följer rådande bestämmelser om max 8 deltagare riskerar därmed vite."

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr