A-
A+

Påven hyllade Putin – av misstag

Påve Franciskus och Rysslands president Vladimir Putin möts i Vatikanen 2019.
Påve Franciskus och Rysslands president Vladimir Putin möts i Vatikanen 2019.
VärldenTT

Påve Franciskus utlovade ett citat av Angela Merkel – "en av världens mest framstående politiker" – när han intervjuades av den spanska radiostationen Cadena Cope. I stället var det Rysslands president Vladimir Putin som påven råkade citera.

Annons

Annons

Fadäsen skedde när påven tillfrågades om situationen i Afghanistan och västländernas uttåg ur landet, skriver Politico.

Vi måste sluta med den ansvarslösa taktiken att tvinga på våra (västerländska) värderingar på andra, och med försöken att skapa demokrati i andra länder utan att ta hänsyn till historiska, etniska och religiösa frågor och fullkomligt ignorera andra människors traditioner, sade han efter att ha förkunnat att han skulle citera en av världens mest framstående ledare, Angela Merkel.

Men påvens citat kan inte tillskrivas den tyska förbundskanslern. Däremot levererades analysen ifråga av Vladimir Putin under Merkels Moskvabesök i augusti. I samma tal betonade den ryske presidenten att talibanernas maktövertagande bevisade fruktlösheten i de västerländska insatserna i Afghanistan.

Påven tillade därutöver att "alla omständigheter inte beaktades" under uttåget.

Intervjun med den spanska radiokanalen, som spelades in i förra veckan, var påvens första sedan 84-åringens tjocktarmsoperation i början av juli.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!