A-
A+

Påven skaffar en återvunnen plastbil

Påve Franciskus (i svart bil) på besök i Irak. Arkivbild.
Påve Franciskus (i svart bil) på besök i Irak. Arkivbild.
VatikanenTT

Påven ska få en ny bil. En i delvis återvunnen plast från skräp som slängts i världshaven.

Annons

Annons

Annons

Annons

Påve Franciskus i klassisk påvemobil. Arkivbild.
Påve Franciskus i klassisk påvemobil. Arkivbild.

Biltillverkaren Fisker i Kalifornien specialbygger elektriska fordon, där himlens ljus tillvaratas genom solpaneler och slängda plastflaskor blir till inredning såsom golvmattor.

Jag blev inspirerad när jag läste att påve Franciskus bryr sig om miljön och klimatförändringarnas inverkan på framtida generationer, säger Henrik Fisker till Reuters.

Han har tidigare ritat bilar åt finmärket Aston Martin, men har nu startat amerikansk biltillverkning tillsammans med Geeta Gupta-Fisker.

De två har träffat representanter för Vatikanen, och kom hem med en beställning på en bil av modellen Ocean electric. Kostnad: runt 325 000 kronor i USA.

Bilar har länge rönt påvars intresse. De färdas ofta i skottsäkra så kallade påvemobiler efter mordförsöket på Johannes Paulus II 1981.

Fotbollsfanatikern Franciskus verkar dock ha visst bilintresse, och han markerade sin första tid som påve med att köra en Ford Escort från 1976, men har gått över till mer miljövänliga fordon. I fjol anskaffade han en Toyota Mirai som delvis drivs av vätgas.

Påvens standardbil är dock ofta en Mercedes-Benz.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss