Påven till Libanon och Sydsudan

Den vittbereste påven har mest hållit sig i Vatikanen under coronapandemin, men hoppas snart besöka nya länder. Bilden är från november 2019.
Den vittbereste påven har mest hållit sig i Vatikanen under coronapandemin, men hoppas snart besöka nya länder. Bilden är från november 2019.
VatikanenTT-AFP-Reuters

Libanon och Sydsudan ingår nu i påvens resplaner. Att han åker till Irak i mars var klart sedan tidigare.

Annons

Annons

Annons

Annons

I ett meddelande på julaftonen riktade sig den katolska kyrkans överhuvud till sin maronitiske motpart kardinal Bechara Rai och sade att han hoppas komma på besök så snart som möjligt.

Älskade söner och döttrar av Libanon, jag är djupt bekymrad över det lidande och den ångest som åderlåter den naturliga motståndskraften och rådigheten i cedrarnas land, sade påve Franciskus och hoppades att landets ledare söker "allmänhetens bästa" och att omvärlden hjälper Libanon att komma över sin kris.

Libanon har varit i svår ekonomisk kris sedan den förödande explosionen i somras som förstörde Beiruts hamn och dödade uppemot 200 människor.

I en annan skrivelse, ihop med Justin Welby och Martin Fair, i ledningen för anglikanska respektive skotska kyrkan, förespeglades ett besök i Sydsudan "så snart läget blir normalt". Meddelandet riktades till de två rivaler som ingick en regeringskoalition i februari efter sex års inbördeskrig – som i sin tur följde på många års konflikt såsom del av Sudan. Landet är fattigt och många invånare tvingades fly sina hem vid stora översvämningar i september, och en FN-rapport konstaterade nyligen att många delar av fredsavtalet som regeringsbildningen byggde på inte har fullbordats ännu.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons