Påven: Vaccin är ljuset i mörkret

Nunnor och präster fick följa påvens jultal 'Urbi et Orbi' i mobilen i år.
Nunnor och präster fick följa påvens jultal "Urbi et Orbi" i mobilen i år.
VatikanenTT

Vaccin är ljuset i mörkret om det kommer alla till del. Marknadslagar och patent får inte stå över kärlekens lag och mänsklighetens hälsa.

Annons

Annons

Annons

Annons

Så talade påve Franciskus i det traditionella jultalet – i år framför en kamera i en nästan tom sal i Peterskyrkan eftersom församlingen satt skingrad i sina hem framför tv:n eller datorn till följd av coronan. Eller möjligen stod och huttrade ute på Petersplatsen och följde talet i mobilen.

Vi kan inte låta stängd nationalism hindra oss att leva som den familj vi är, låta individualismens virus göra oss likgiltiga för andras lidande, sade påven enligt nyhetsbyrån EFE:s referat.

Talet kretsade naturligt nog mycket kring pandemin, och han lyfte fram arbetslösas svårigheter och läget för kvinnor som blir misshandlade under isolering i hemmet.

Som brukligt blev det en exposé över världens olyckor när kyrkohuvudet sökte mana fram medkänsla med de många som lider i Venezuela, Jemen, Libanon, Syrien, Ukraina...

Påven, som född i Argentina, försökte också i talet ingjuta hopp "för den amerikanska kontinenten som drabbats extra hårt av coronaviruset som så kraftigt har förstärkt de lidanden som förtrycker den, ofta förvärrat av korruptionens och narkotikahandelns följder", rapporterar Corriere della Serra.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons