Pelé firar 80 med musik

Den brasilianske gatukonstnären Eduardo Kobra färdigställer väggmålningen över Pelé i Santos som är en hyllning inför fotbollsikonens 80-årsdag.
Den brasilianske gatukonstnären Eduardo Kobra färdigställer väggmålningen över Pelé i Santos som är en hyllning inför fotbollsikonens 80-årsdag.
FotbollTT

Lagom till 80-årsdagen visar fotbollsikonen Pelé upp en ny sida – som sångare och låtskrivare.

Det enda som saknades var ett musikaliskt minne av mitt liv, säger brasilianaren.

Annons

Annons

På fredag fyller Pelé 80 år. Inför födelsedagen skickade han en hälsning i en video till medierna.

Nu när jag är 80 måste jag tacka Gud för att jag fortfarande har hälsan och skärpan, även om jag inte alltid har intelligensen, säger han i videon, enligt Reuters.
Vart jag än kommer i världen har jag blivit väl mottagen, dörrar har öppnats för mig. Jag hoppas att när jag kommer till himlen tar Gud emot mig på samma sätt som alla andra välkomnar mig tack vare fotbollen.

Skojar om magi

Pelé släppte häromdagen en singel som han skrivit själv och som han sjunger tillsammans med duon Rodrigo y Gabriela. Låten heter Acredita No Ve'io (Lyssna till den gamle mannen).

Jag har skrivit många böcker, jag har gjort många mål, jag har fostrat barn, jag har planterat många träd. Det enda som saknades var ett musikaliskt minne av mitt liv, säger Pelé.

Han skrev låten redan 2005, tillsammans med jazzmusikern Ruria Duprat, men den har fått en ny skepnad genom den mexikanska gitarrduon Rodrigo y Gabriela.

Jag skrev den för att när jag spelade med Santos brukade tränaren säga att när vi förlorade var det spelarnas fel, men när vi vann var det macumba (magi) som hjälpte till. Sången skojar om det, för givetvis vinner inte macumban matcher, säger Pelé enligt flera medier i samband med lanseringen.

Annons

Annons

Har svårt att gå

Att det inte blev någon musikkarriär förrän som 80-åring förklarar han:

Jag ville inte att allmänheten skulle jämföra låtskrivaren Pelé med fotbollsspelaren Pelé. Det skulle ha varit orättvist, fotbollstalangen är en gåva från Gud medan musik bara är för skojs skull.

Pelé, som av många räknas som 1900-talets främste fotbollsspelare och kanske till och med tidernas främste, har de senaste åren haft hälsoproblem av olika slag och väntas inte lämna hemmet i Guarujá för något 80-årsfirande. Sonen Edinho sade tidigare i år att Péle hade svårigheter att gå på grund av dålig rehabilitering efter en höftoperation.

Ikonen kan blicka tillbaka på en en enastående fotbollskarriär. Pelé slog igenom som 17-åring under VM i Sverige 1958 och är fortfarande den ende som vunnit VM tre gånger. Sista gången var för 50 år sedan, 1970, i Mexiko.

Pelé var Santos trogen nästa hela karriären, 19 säsonger från 1956 till 1974, och förde då laget till sex av klubbens åtta ligatitlar. Under Pelés tid i klubben vann Santos även två av sina tre titlar i Copa Libertadores, Sydamerikas motsvarighet till Champions League.

Under hans dryga två år i New York Cosmos ökade intresset för fotboll lavinartat i USA och publikrekord för ligan sattes 1977 då det kom 77 891 åskådare till Giants Stadium när Fort Lauderdale besegrades med 8–3 i kvartsfinalen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons