A-
A+

Pelé hedras över hela världen

Fotbollsvärlden har sorg efter att den brasilianske legendaren Pelé har avlidit. Han blev 82 år.
Fotbollsvärlden har sorg efter att den brasilianske legendaren Pelé har avlidit. Han blev 82 år.
FotbollTT

Fotbollsvärlden har sorg efter att den brasilianske legendaren Pelé avlidit.

"Kungen av fotboll" hedras världen över – av allt ifrån fotbollsprofiler till toppolitiker.

"Pelé var en av de största som någonsin spelat det vackra spelet", skriver Barack Obama på Twitter.

Annons

Annons

Pelés död efter en lång tids sjukdom bekräftades av hans agent på torsdagskvällen svensk tid. I England lystes nationalarenan Wembley upp i Brasiliens färger. I Rio de Janeiro lystes Kristusstatyn Cristo Redentor upp i samma färger. Därtill har flera profiler skickat sina kondoleanser.

"Pelé är död. Den gudomligaste av fotbollsspelare och den gladaste av män. Han hade ett spel som bara ett få utvalda har kommit i närheten av. Tre gånger lyfte han den mest eftertraktade guldpokalen i den där vackra gula tröjan. Han må ha lämnat oss, men han kommer alltid att vara odödlig inom fotbollen", skriver Gary Lineker på Twitter.

"Underbar människa"

"Pelé var en riktigt magisk fotbollsspelare och en underbar människa. Det var en ära att ha delat plan med honom och jag skickar mina uppriktiga kondoleanser till hans familj, vänner och det brasilianska folket", skriver Sir Bobby Charlton i ett uttalande.

Boxningslegendaren Mike Tyson stämmer också in i hyllningskören och hedrar Pelé på sociala medier.

"Jag var 21 år gammal och fick leva drömmen om att träffa en av de stora. Han var en varm, snäll man som inte hade något ont att säga om någon. Vila i frid", skriver 56-årige Tyson på Instagram.

Annons

Annons

"En berättelse"

Fotbollslegendarens bortgång har heller inte gått obemärkt förbi i politikervärlden.

"För en sport som för samman världen, som ingen annan, är Pelés resa från ödmjuk uppväxt till fotbollslegendar en berättelse om vad som är möjligt. I dag är Jills (Bidens fru) och mina tankar hos hans familj och alla de som älskade honom", skriver USA:s president Joe Biden på Twitter.

"Pelé var en av de största som någonsin spelat det vackra spelet. Och som en av de mest kända idrottarna i världen förstod han kraften i sport att föra människor samman. Våra tankar går till hans familj och alla som älskade och beundrade honom”, skriver USA:s förre president Barack Obama.

"Tack för hans stil och hans klass. Han lämnade spår även på de generationer som inte hade turen att se honom spela. I dag sörjer hela världen en legendar som heter Pelé", skriver Italiens premiärminister Giorgia Meloni.

Pelé, vars egentliga namn var Edson Arantes do Nascimento, slog igenom som 17-åring då han vann VM-guld med Brasilien i Sverige 1958. Resten är fotbollshistoria. Pelé gick från doldis till internationell superstjärna och rankas av många som historiens största fotbollsspelare med sina tre VM-guld.

Pelé blev 82 år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.