Pence stoppar ej bekräftelse av Bidens seger

USA:s vicepresident Mike Pence och representanthusets talman Nancy Pelosi, inleder kongressens sessions där segraren efter presidenvalet i november ska bekräftas.
USA:s vicepresident Mike Pence och representanthusets talman Nancy Pelosi, inleder kongressens sessions där segraren efter presidenvalet i november ska bekräftas.
USATT

I dag väntas USA:s kongress formellt erkänna Joe Biden som segrare i presidentvalet. Trycket är hårt på vicepresident Mike Pence att försöka stoppa godkännandet. Det kommer han inte göra. Men processen kan ta tid.

Annons

Annons

Annons

Annons

I ett uttalande inför sammanträdet förklarar Pence att det är konstitutionen som hindrar honom från att på egen hand fatta beslut om vilka elektorsröster som ska räknas och inte.

Mike Pence har i egenskap av vicepresident en talmansfunktion i senaten.

Men Pence slog också fast att han "delar många amerikaners oro" för att resultatet i presidentvalet i november, där demokraten Joe Biden förklarats vinnare, inte var korrekt.

Pressas av Trump

Parallellt med processen i kongressen hålls protestmöten i Washington till stöd för sittande president Donald Trump och hans påstående om att valet stulits från honom. Trump själv har talat och sagt att de republikaner som går emot honom i kongressen är "svaga".

"Allt Mike Pence behöver göra är att skicka tillbaka dem (rösterna) till delstaterna, OCH VI VINNER. Gör det Mike, det här är en tid för extremt mod!", twittrade Trump tidigare under dagen.

I vanliga fall handlar det som nu sker i den amerikanska kongressen om ett högst formellt förfarande – men i år är situationen annorlunda.

Det har aldrig hänt förut att så många haft invändningar mot valresultatet, säger USA-kännaren Erik Åsard till TT.

Läget är exceptionellt: Det har bara hänt två gånger tidigare – 1969 och 2005 – att ledamöter från båda kamrarna opponerat sig mot utgången i en delstat, påpekar Erik Åsard, som är professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Omkring 140 republikaner i representanthuset och ett dussin i senaten har enligt Åsard sagt att de ska invända mot rösträkningen i vissa delstater som Joe Biden vann. De hävdar, utan bevis, att det kan ha förekommit systematiskt fusk eller andra oegentligheter i en sådan omfattning att det skulle ha påverkat resultatet.

Annons

Annons

Rå politisk kalkyl

En grupp republikanska senatorer har drivit en kampanj för att fördröja det slutliga erkännandet av Joe Biden som valets segrare. Gruppen består av tolv sittande eller tillträdande ledamöter, där Texas-senatorn Ted Cruz är den mest namnkunnige. I samband med kongressens fastställande av valresultatet gör de ett sista försök att kullkasta det, trots att det är dömt att misslyckas.

De vill visa sig Trump-trogna för de republikanska kärnväljarna. Det handlar om en rå politisk kalkyl, säger Erik Åsard och syftar på att dessa republikaner vill försäkra sig om Trumpväljarnas stöd även i framtida val.

I strålkastarnas ljus

Även om de protesterande senatorerna inte har särskilt stora utsikter att vinna någonting på att opponera sig, lär de in i det sista ändå försöka dra uppmärksamheten till sig. Det tror Frida Stranne, statsvetare och forskare vid Högskolan i Halmstad med inriktning på amerikansk politik.

Det är inte ovanligt med den typen av aktioner, i samband med till exempel utfrågningar i senaten, och som syftar till att väcka intresse och rikta ljuset mot dem som vill få något sagt – och därmed också se till att det får "viralt genomslag" i sociala medier och dylikt, påpekar Frida Stranne i ett mejl till TT.

Proceduren i kongressen kan dra ut på tiden, men protester och invändningar till trots kommer det slutgiltiga godkännandet inte att påverkas, enligt Åsard. Frida Stranne håller med – de kommer inte att ändra utfallet, och Joe Biden kommer att "räknas in" som USA:s näste president.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons