A-
A+

Pensionssparare i Solidar får ersättning

Pensionsmyndigheten ersätter pensionssparare. Arkivbild.
Pensionsmyndigheten ersätter pensionssparare. Arkivbild.
EkonomiTT

Personer som haft pensionspengar i vissa av fondbolagen Solidars och Independents fonder får ersättning av Pensionsmyndigheten.

Men det som återbetalas är bara en del av den totala förlorade summan, rapporterar TV4 Nyheterna.

Annons

Annons

Annons

Annons

Totalt handlar det om 80 miljoner kronor, som myndigheten fått i ersättning från bolagen och som betalas ut till cirka 140 000 sparare.

För de flesta berörda handlar det om mellan 250 kronor och 750 kronor i ersättning, beroende på hur stort innehav man haft i berörda fonder.

Myndigheten har haft en dialog med aktuella aktörer under en lång tid gällande hur fonderna har hanterats, främst när det handlar om för höga avgifter. Överenskommelsen täcker inte helt de krav som myndigheten ställt på aktörerna.

"I och med överenskommelserna är vår hantering avslutad för dessa händelser", säger Anna Åkesson, enhetschef på Pensionsmyndighetens juridikavdelning, i en kommentar.

Den totala skadan i fonderna har beräknats till 185 miljoner kronor. Med ränta och missad avkastning blir skadan hela 224 miljoner kronor, enligt kanalens uträkning. Åkesson framhåller att det här är "föremål för diskussioner och överenskommelser mellan två parter".

Vi tycker att man har kommit fram till ett resultat som vi känner oss nöjda med och kan stå för, säger hon till TV4.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr