-
+

Perfekt VM-genrep för Öberg

Julia Simon, vänster, var 0,2 sekunder före Hanna Öberg över mållinjen i masstarten.
Julia Simon, vänster, var 0,2 sekunder före Hanna Öberg över mållinjen i masstarten.
SkidskytteTT

Förra årets VM i Antholz var en känslomässig berg- och dalbana för Hanna Öberg som sköt bort två gyllene medaljlägen. På samma arena fick Öberg nu ett perfekt genrep inför årets VM när hon blev tvåa i masstarten efter starkt avslutande skytte.

Det känns som att jag har återerövrat den här vallen nu, säger hon till TT.

Annons

Annons

Andraplatsen i masstarten var Hanna Öbergs sjunde pallplats individuellt i år och det sista individuella loppet inför VM i Pokljuka som inleds den 10 februari. VM-genrepet blev precis som svenskan hoppades.

Jag är väldigt nöjd, framför allt med agerandet på skjutvallen, säger Öberg till TT.

Att hon fick med sig en pallplats från just Antholz betydde extra mycket, förutom att det var den sista tävlingshelgen inför VM. Det var också i Antholz som Hanna Öberg bland annat sköt bort två guldlägen under VM 2020, ett mästerskap som ofta gick kant ut för Sverige. Det var först i just masstarten, sista dagen på VM, som hon kämpade sig till en medalj när hon blev trea.

Jag vill ju inte tänka på det men det är ändå så att det betyder extra mycket att få skjuta bra på den här skjutvallen. Jag känner att jag har återerövrat den, jag har gott självförtroende när jag kommer in på den nu, säger Öberg.

Det syntes.

Fullt skytte i de båda inledande liggserierna gjorde att Öberg tog en tidig ledning ut från andra skyttet. Med en bom i första stående tappade svenskan mark, men Öberg hade fortfarande chansen när hon gick ut som sexa, och allt skulle – som så ofta – avgöras på sista skjutningen.

Där gjorde Öberg det hon kanske är bäst på av alla. När konkurrenterna före henne bommade en efter en rev Öberg av en felfri och ursnabb serie – 20 sekunder blankt och snabbast – och hon gick från en åttondeplats upp i ledning.

TT: Att du får avsluta med den här serien, vad betyder det?

Det känns ju jättebra. Verkligen. Det känns som att jag var effektiv på skjutvallen överlag i dag. Jag har vågat vara offensiv och det är så jag vill kunna skjuta.

Inte helt acklimatiserad

På slutvarvet jagades hon av en handfull åkare och Öberg fick släppa ledningen tidigt, men kunde trots det hålla i tätkänningen. Det blev till slut en spurtuppgörelse mellan Hanna Öberg och Julia Simon från Frankrike, där fransyskan var snäppet starkare. Lisa Hauser, Österrike, blev trea.

Nu har jag fått öva på den här spurten också, så nästa gång är jag ännu lite vassare där, säger Öberg.
Jag känner fortfarande att jag inte är fullt acklimatiserad till höjden. Jag sliter fortfarande med att hålla farten när jag åker själv i spåret. Men jag är inte orolig, jag tror att formen egentligen är ganska bra.

Annons

Annons

Tjusningen

Nu väntar damernas stafett under söndagen innan laget stannar kvar i Antholz för att träna en vecka och därefter beger sig till förlägret i österrikiska Obertilliach. Självförtroendet är gott inför VM med sju pallplatser i bagaget.

Jag känner mig väldigt trygg i mig själv och i mina prestationer. Även om åkningen inte blir 100 procent i dag, så vet jag att håller man ihop det på skjutvallen så går det ändå, det är det som är tjusningen med skidskytte, att det är två moment, säger Öberg.

Linn Persson slutade på 20:e plats efter fyra bom, Elvira Öberg (tre bom) blev 24:a och Mona Brorsson (två bom) 25:a.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss