A-
A+

Pernilla August: Bland det tuffaste jag gjort

Pernilla August medverkar i tv-serien 'Förhöret'. 'Det var bland det mest intensiva jag har varit med om, på ett positivt sätt. Det var väldigt roligt', säger hon. Arkivbild.
Pernilla August medverkar i tv-serien "Förhöret". "Det var bland det mest intensiva jag har varit med om, på ett positivt sätt. Det var väldigt roligt", säger hon. Arkivbild.
TvTT

Intensiva scener, ständiga manusändringar och tajta tagningar på tunnelbanor mitt i natten. Inspelningen av den danska serien "Förhöret" var ingen enkel match för Pernilla August.

Det är bland det tuffaste jag har gjort på så kort tid, säger hon.

Annons

Annons

Avsnittet med Pernilla August och Trine Dyrholm spelades in i en rullande tågvagn mitt i natten. 'Det är väldigt spännande och utmanande, man måste hålla koncentrationen någonting så fruktansvärt', säger Pernilla August. Pressbild.
Avsnittet med Pernilla August och Trine Dyrholm spelades in i en rullande tågvagn mitt i natten. "Det är väldigt spännande och utmanande, man måste hålla koncentrationen någonting så fruktansvärt", säger Pernilla August. Pressbild.

I den andra säsongen av den danska Viaplay-serien "Förhöret" står inte längre polismannen Björn i centrum. I stället är det psykologen Susanne, spelad av Trine Dyrholm, som för handlingen framåt. Under hypnos avslöjar en patient att han mördar unga prostituerade, och när polisen inte tror på Susannes berättelse tvingas hon själv ge sig ut för att stoppa gärningsmannen.

I varje avsnitt träffar hon en ny person som hon tror kan vara inblandad eller veta mer om dödsfallen, och det är där Pernilla August kommer in i bilden. De båda kvinnorna har tidigare haft en relation, och Susanne misstänker att Pernilla Augusts rollfigur döljer någonting. Avsnittet utspelas i en rusande tunnelbanevagn, och inspelningen skedde mitt i natten för att inte störa den dagliga kollektivtrafiken.

Fick flera nya manus

Pernilla August beskriver inspelningen som att kastas in i en centrifug – fast på ett bra sätt.

Vi spelade in i tre dygn, i en pandemi som krävde olika restriktioner och vi hade bara en väg i metron som vi fick spela in på. Det var: "okej, nu kör vi, du har 20 minuter på dig". Det är också väldigt tufft att göra det på någon slags svensk-danska.

Men inte nog med att hon skulle navigera sig igenom ett annat nordiskt språk. Inför inspelningen ändrades hennes repliker flera gånger.

Det var ganska mycket text, sedan kom jag till Köpenhamn och då kom det ett nytt manus. Och dagen efter när vi skulle börja spela kom det ett till nytt manus med en ny text. Det var väldigt svårt att förbereda sig, det gällde bara att vara med på flygturen, säger Pernilla August.

Annons

Annons

Spelar i "Händelser vid vatten"

Samtidigt blev inspelningen av "Förhöret" ett kärt återseende. Pernilla August medverkade nämligen i regissörens Christoffer Boes avgångsfilm från filmskolan, "Hr Boe & co's anxiety". Dessutom fick hon för första gången skådespela mot vännen Trine Dyrholm.

Jag tycker så fruktansvärt mycket om Trine, hon är en nära vän och vi har jobbat tillsammans i "Arvingarna", som jag regisserade. Det var så himla kul att spela med henne. Hon är också den bästa att hålla i handen när det är så här, säger Pernilla August.

Under pandemiåret har Pernilla August hållit en relativt låg profil och tillbringat mycket tid vid sommarstugan i Skåne. Egentligen skulle hon regissera den kommande filmatiseringen av Kerstin Ekmans "Händelser vid vatten" i höst, men hoppade av och ersattes av Mikael Marcimain.

Det är av en massa olika anledningar som jag inte kan gå in på riktigt, men jag är fortfarande med i produktionen och ska spela Anni, vilket ska bli jättekul, säger hon.

"Förhöret" har premiär på Viaplay den 29 augusti.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!