A-
A+

Person döms till döden för protesterna i Iran

Under de senaste månaderna har Iran skakats av protester mot regimen och president Ebrahim Raisi (bilden). Arkivbild.
Under de senaste månaderna har Iran skakats av protester mot regimen och president Ebrahim Raisi (bilden). Arkivbild.
IranTT-AFP

Ännu en person har dömts till döden i Iran för att ha deltagit i protesterna mot regimen.

Personen har bland annat gjort sig skyldig till att bedriva "krig mot Gud".

Annons

Annons

Den dömde befanns skyldig till att "ha dragit kniv med avsikt att döda, sprida terror, skapa osäkerhet i samhället under de senaste upploppen", skriver landets domstolsmyndighet.

Personen, som inte beskrivs närmare i fråga om kön eller ålder, ska också ha gjort skyldig till att ha bedrivit "krig mot Gud", enligt iranska myndighetens hemsida.

Hittills har sex personer dömts till döden Iran i samband med den senaste tidens protester – "upplopp" enligt myndigheterna – som inleddes i mitten av september då 22-åriga Mahsa Zhina Amini dog i den hårdföra moralpolisens förvar dit hon förts för att ha brutit mot landets stränga klädkod för kvinnor.

Flera hundra människor har också enligt de organisationer som följer protesterna i Iran dödats under den tid som protesterna pågått. Tiotusentals uppges ha gripits.

Iran är ett av de länder i världen som avrättar flest människor. I fjol registrerades över 300 avrättningar i Iran, vilket är fler än i något annat land i världen, enligt Amnesty International, dock är avrättningsstatistik inte tillgänglig för Kina, där Amnesty tror att avrättningarna kan uppgå till tusental.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.