Personal på Karolinska tvingas till övertid

Personal på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge ska få schemalagd övertid.
Personal på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge ska få schemalagd övertid.
CoronavirusetTT

På grund av pandemin kommer sjuksköterskor och undersköterskor på Karolinska universitetssjukhuset att få schemalagd övertid.

Mig veterligen har detta aldrig hänt tidigare på Karolinska, säger ansvarig chef, David Konrad, till TT.

Annons

Annons

Annons

Annons

Från och onsdagen inför Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge schemalagd övertid för 250 sjuksköterskor och 140 undersköterskor inom intensivvården.

Som alla vet är trycket oerhört högt just nu. Så i stället för att som i dag ringa och beordra personal att arbeta övertid, ofta med mycket kort varsel, schemalägger vi övertiden. Vi kommer alltså inte att ta ut mer övertid än vad vi gjort de senaste veckorna. I gengäld kommer de här medarbetarna att veta när och var de kommer att arbeta sin övertid, säger David Konrad, ansvarig för operation-, narkos- och intensivvård för vuxna på sjukhuset.

Läkare slipper

Schemaläggningen innebär att dessa två personalkategorier kommer att behöva arbeta ett extra arbetspass om 12,5 timmar under en tvåveckorsperiod. Den sammanlagda veckoarbetstiden blir dock som mest 43,8 timmar.

TT: Varför inte samma sak för läkare?

Bemanningssituationen ser lite mindre dålig ut för läkare. När vi tittar i schemat ser vi att vi kommer att klara det med de läkare som är på plats, säger David Konrad.

Annons

Annons

Två onda ting

Enligt David Konrad är patienttrycket på sjukhuset just nu så högt att personalen kommer att behöva arbeta med oförminskad styrka under jul- och nyårshelgerna.

Det motsvarar 160 procent av kapaciteten, jämfört med en vanlig jul och ett vanligt nyår, säger han.

TT: Hur kommer personalen att reagera?

Mottagandet kommer säkert att skilja sig åt, men jag vet att det skapat stor frustration bland många att inte veta när man ska jobba. Av två onda ting var detta det minst dåliga och så fort situationen ser annorlunda ut, kommer vi naturligtvis att ta bort den här schemaläggningen, säger David Konrad.

Rättad: I en tidigare version angavs fel veckodag i inledningen av texten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons