A-
A+

Personalilska över vaccin som slängs

'Nu är det bara att kasta det som inte behövs, det känns inte riktigt bra i själen', säger sjuksköterskan Diana Wollmer till P4 Malmöhus. Arkivbild.
"Nu är det bara att kasta det som inte behövs, det känns inte riktigt bra i själen", säger sjuksköterskan Diana Wollmer till P4 Malmöhus. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Att dyrbart vaccin går till spillo när prioriteringsordningen för vem som ska få den tredje dosen strikt ska hållas upprör vårdpersonal, rapporterar P4 Malmöhus.

Annons

Annons

Än så länge får en tredje dos inte ges till personer under 65 år. Om det blivit vaccin över i öppnade förpackningar i slutet av dagen måste personalen slänga det. Bara på vårdcentralen i Ystad handlar det om cirka två vaccindoser som slängs varje dag, eftersom det inte alltid går att få tag i någon som är 65 plus med kort varsel, uppger distriktsläkare Åke Andrén-Sandberg.

Han påpekar att vaccinet är dyrt och att det dessutom råder brist på vaccin i stora delar av världen.

Jag och mina kollegor är så arga på detta. Vi tycker inte att det är rimligt helt enkelt, säger han till radion.

Sjuksköterskan Diana Wollmer på samma vårdcentral påminner om hur personalen under hela våren sparade på minsta milliliter vaccin.

Nu är det bara att kasta det som inte behövs, det känns inte riktigt bra i själen, säger hon.

Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren säger att den prioriteringsordning som Folkhälsomyndigheten beslutat om måste följas. Hon beklagar om vaccin måste slängas, men understryker att det inte är den som råkar vara närmast som automatiskt ska få vaccin.

Vi har en prioriteringsordning och den har vi följt från dag ett. Det är viktigt att medborgarna har tillit till vaccinationsprocessen, säger hon till P4 Kristianstad.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.