A-
A+

Peru höjer kraftigt antalet coviddöda

Conadödstalet höjs i Peru under pågående valrörelse inför presidentvalet.
Conadödstalet höjs i Peru under pågående valrörelse inför presidentvalet.
PeruTT-Reuters

Peru hade officiellt drygt 69 300 coronarelaterade dödsfall fram till måndagen. Men efter en genomgång höjde dödstalet till drygt 180 700.

Annons

Annons

Uppgiften kommer från premiärminister Violeta Bermúdez, som hänvisar till den expertgrupp som samlats i april för att granska bedömningen. Bland experterna har representanter för världshälsoorganisationen WHO funnits med.

Officiellt hade Peru 69 342 coronarelaterade dödsfall före den nya beräkningen, men från och med måndagen var det officiella dödstalet 180 764 personer.

Därmed har Peru plötsligt det högsta antalet coronarelaterade dödsfall per capita i världen, med 5 484 fall per en miljon invånare enligt AFP:s beräkningar. Före justeringen beräknades Peru ha 2 103 dödsfall per en miljon invånare.

Johns Hopkins university, som också för statistik över coronafall i världen, hade inte sent på måndagen uppdaterat sin sida med statistik med den nya uppgiften.

Landet har omkring 32 miljoner invånare.

Ungern, som tidigare hade högst antal döda per en miljon invånare, har registrerat 3 077 dödsfall med koppling till covid.

Förändringen i Peru beror på att bedömningsgrunderna vid dödsfall har vidgats.

Tidigare hade personer som testats positiva för coronavirus och som avlidit räknats in i statistiken. I de ändrade kriterierna räknar man in de dödsfall där personen tros ha haft kontakt med en person med bekräftad smitta, eller där den kliniska diagnosen kunde jämföras med dem som avlidit med bekräftad smitta.

Tack vare detta arbete så har vi bättre uppgifter och statistik som hjälper oss att bedöma pandemins verkningar och sätta in lämpliga åtgärder, säger Bermúdez.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!