A-
A+

PFAS i smink bidrar till utsläpp

Kemikalieinspektionens mål är att EU ska införa ett generellt EU-förbud av all användning av PFAS som inte är samhällsnödvändig. Arkivbild.
Kemikalieinspektionens mål är att EU ska införa ett generellt EU-förbud av all användning av PFAS som inte är samhällsnödvändig. Arkivbild.
MiljöTT

Annons

Annons

PFAS-ämnen är vanliga i smink, ansiktskrämer och hårvårdsprodukter och bidrar till utsläpp av miljöfarliga ämnen, visar en ny undersökning som IVL Svenska Miljöinstitutet och Stockholms universitet har gjort på uppdrag av Kemikalieinspektionen. Enligt studien finns ämnena i 3,7 procent av sminkprodukterna.

PFAS, eller högfluorerade ämnen, är ett samlingsnamn för en grupp på fler än 4 700 syntetiskt framställda ämnen som är svåra att bryta ned. Vissa av dem kan vara skadliga för människor och miljön.

"Även om det är en liten andel av kosmetikaprodukterna som innehåller PFAS så är användningen ändå problematisk för att det bidrar till utsläppen av PFAS till miljön och där vill vi ha så lite av de här ämnena som möjligt", säger Jenny Ivarsson, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Enligt Kemikalieinspektionen är produkterna i studien inte farliga för den enskilde konsumenten. Däremot uppmanar man konsumenter att undvika produkter med PFAS, som ofta har beteckningen ”PTFE” eller ämnen som innehåller orden ”polytef”, "perfluoro” eller "polyfluoro" i innehållsförteckningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.