A-
A+

PFAS kan öka risken för högt blodtryck

Kemikalierna PFAS kan öka risken för högt blodtryck, åtminstone hos hos kvinnor, visar ny forskning Arkivbild.
Kemikalierna PFAS kan öka risken för högt blodtryck, åtminstone hos hos kvinnor, visar ny forskning Arkivbild.
HälsaTT

”Evighetskemikalierna” PFAS – som finns i överallt i vår miljö – verkar öka risken för högt blodtryck. Det visar en ny studie på medelålders kvinnor.

Annons

Annons

Kemikalier med samlingsnamnet PFAS finns i många av våra vardagsvaror, som i stekpannor, vissa matförpackningar, allväderskläder och smink, exempelvis.

De kallas ofta för evighetskemikalier eftersom de inte bryts ner fullständigt i naturen. PFAS finns numera både i vatten, jorden, luften och i maten vi äter, och lagras i kroppen hos både djur och människor.

Allt mer forskning pekar på att även låga nivåer av PFAS är skadligt för hälsan – och för första gången visar forskare nu att ämnena verkar öka risken för högt blodtryck, en av de stora folksjukdomarna i Sverige.

Det är en välgjord och intressant studie, som visar att det finns risker med PFAS som vi tidigare inte känt till, säger Mattias Öberg, forskare inom toxikologi vid institutet för miljömedicin på Karolinska institutet.

Högre nivåer – högre risk

Studien omfattar drygt 1 000 amerikanska kvinnor i åldrarna 45–56 år som följts under en period på knappt 20 år. Alla hade normalt blodtryck vid studiens början och nivåerna av de vanligaste sorterna av PFAS mättes i blodet. Kvinnorna fick sedan gå på årliga blodtryckskontroller.

Det visade sig att kvinnor med höga koncentrationer av PFAS i blodet hade högre risk att drabbas av högt blodtryck än de med låga nivåer. Och ju högre halter – desto större påverkan på blodtrycket, enligt resultaten som publiceras i tidskriften Hypertension.

Det stärker att det handlar om ett verkligt samband, säger Mattias Öberg.

Däremot är det oklart om sambandet gäller även för män och yngre kvinnor. Forskarna har heller ingen förklaring till på vilket sätt PFAS kan orsaka högt blodtryck.

Liknande forskning från institutet för miljömedicin har visat på ett samband mellan PFAS och höga nivåer av blodfetter, men däremot inte när det gäller ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.

Hur PFAS påverkar hjärt-kärlsystemet är något vi behöver veta mer om, säger Mattias Öberg.

Halterna av PFAS som fanns hos de amerikanska kvinnorna var högre än vad de flesta svenskar har i dag, konstaterar Mattias Öberg.

Samtidigt är nivåerna högre på vissa håll i Sverige där det finns extra mycket PFAS i dricksvattnet, till exempel i Ronneby.

Annons

Annons

Viktigt minska exponeringen

Nyligen föreslog Livsmedelsverket att gränsvärdet för fyra PFAS-ämnen i dricksvatten ska sänkas. Detta efter att EU har skärpt sin bedömning av hur mycket PFAS som anses säkert att få i sig.

Mattias Öberg tycker att den nya studien ger ännu mer kött på benen kring vikten av att minska människors exponering för PFAS.

Vi har lyckats sänka halterna i befolkningen, men det går långsamt och därför är det positivt att man nu föreslagit nya gränsvärden för dricksvatten.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.