A-
A+

Philip Morris förhandlar om köp av Swedish Match

Philip Morris, som bland annat säljer Marlboro i Europa, förhandlar om att köpa Swedish Match. Arkivbild.
Philip Morris, som bland annat säljer Marlboro i Europa, förhandlar om att köpa Swedish Match. Arkivbild.
EkonomiTT

Det amerikanska cigarettjätten Philip Morris International förhandlar med Swedish Match om att köpa det svenska snusbolaget.

Annons

Annons

Affären kan komma att slutföras redan denna vecka, rapporterar The Wall Street Journal med hänvisning till källor med god insyn i samtalen. Den amerikanska affärstidningens källor varnar samtidigt för att förhandlingarna också kan köra fast.

Styrelsen för Swedish Match bekräftar i ett pressmeddelande att diskussioner pågår med Philip Morris. Men bolaget skriver att det är "osäkert om ett erbjudande kommer att lämnas, liksom villkoren för ett sådant eventuellt erbjudande".

150 miljarder kronor

Med en premie på 25 procent av dagens aktiekurs på Swedish Match skulle ett bud kunna landa på 15 miljarder dollar, motsvarande drygt 150 miljarder kronor.

Philip Morris International, som bland annat säljer Marlboro- och Chesterfield-cigarretter utanför USA, är ett av världens största tobaksbolag. Börsvärdet uppgår till cirka 154 miljarder dollar.

Financial Times uppger att affären väntas vara värd 16 miljarder dollar, inklusive skulder på 1,3 miljarder dollar, rapporterar Dagens industri.

Annons

Annons

Rökfria produkter

Även Philip Morris bekräftar att budsamtal förs med Swedish Match, men påpekar att utfallet är osäkert. Bolaget kommer inte lämna ytterligare kommentarer om samtalen.

Philip Morris motiv för ett köp uppges ligga inom den snabbt växande marknaden för rökfria produkter. Swedish Matchs tobaksfria nikotinpåsar är den stora tillväxtprodukten för bolaget i USA.

Philip Morris aktie var upp 2,6 procent på Wall Street vid 20-tiden i måndagshandeln, sedan uppgifterna om den möjliga affären kommit ut.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.