Pichlers bror: "Försiktigt optimistisk"

Wolfgang Pichler. Arkivbild.
Wolfgang Pichler. Arkivbild.
SkidskytteTT

Den framgångsrike skidskyttetränaren Wolfgang Pichler, under många år svensk förbundskapten, vårdas på sjukhus i Tyskland efter en hjärtattack.

Man kan vara försiktigt optimistisk, säger skidskyttelegendarens bror Claus Pichler enligt nyhetsbyrån DPA.

Annons

Annons

Wolfgang Pichler gratuleras av kungen efter herrlandslagets OS-guld i stafett 2018. Arkivbild.
Wolfgang Pichler gratuleras av kungen efter herrlandslagets OS-guld i stafett 2018. Arkivbild.

Wolfgang Pichler drabbades av allvarliga hjärtproblem under ett cykelpass nära hemorten Ruhpolding i Tyskland under helgen. 65-åringens tillstånd anses vara allvarligt, men stabilt, skriver Sverige olympiska kommitté (SOK) i ett pressmeddelande.

Vi vet att han har fått en hjärtattack och vårdas på sjukhus, säger Rikard Grip, generalsekreterare på skidskytteförbundet, till TT.
Våra tankar är hos hans familj just nu.

Konstgjord koma

I en text från den tyska nyhetsbyrån DPA, som publicerats i tidningen Bild, berättar brodern Claus Pichler att Wolfgang är försatt i konstgjord koma.

Man kan vara försiktigt optimistisk, säger han enligt DPA, och tillägger att hans bror är i de bästa händerna och att första hjälpen på olycksplatsen var utmärkt.

Pichler har sedan 1995 haft en stor roll inom svenskt skidskytte och varit mannen bakom VM- och OS-vinnare som Magdalena Forsberg, Anna Carin Zidek, Björn Ferry och Hanna Öberg. Efter en period med det ryska damlandslaget (2011–2014) blev han återigen förbundskapen för det svenska landslaget 2015 och det var under hans ledning som Sverige överraskande med två guld och två silver under OS i Pyeongchang 2018. Totalt har Pichler varit med och tagit 42 medaljer i OS och VM, enligt tidningen Bild.

Annons

Annons

"Betytt extremt mycket"

Men ledaren, som ofta kallats demontränaren för sin tuffa träningsmetodik, har inte bara skapat rubriker för sina framgångar – utan även för sin frispråkighet och sitt engagemang för sporten. Han slutade som förbundskapten efter VM i Östersund 2019 och är sedan i fjol anställd av SOK som talangutvecklare – där han bland annat arbetade nära Rikard Grip.

Vi hörs lite smått regelbundet jag och Wolfgang. Det är en stor idrottsledare som betytt extremt mycket för svenskt skidskytte, säger Grip.

TT: Hur skulle du beskriva honom som person?

Extremt energisk och med ett enormt stort engagemang.

Även SOK:s verksamhetschef sänder sina tankar till Pichler.

"Wolfgang är en stor ledare inom svensk idrott med en enorm passion för allt han tagit sig an. Nu är våra tankar med honom och vi hoppas på snar bättring", säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons