A-
A+

Pojke döms för kontraktsmord i Skogås

Polisavspärrningar vid Skogås centrum efter mordet den 28 januari i år.
Polisavspärrningar vid Skogås centrum efter mordet den 28 januari i år.
BrottTT

16-åringen klev in på en sushirestaurang i Skogås och sköt ihjäl en jämnårig pojke med ett skott i huvudet.

För mordet fick han 85 000 kronor – pengar som användes för att köpa lyxkläder på NK.

Nu döms han till maxstraffet för sin ålder.

Den nu dömde 16-åringen poserar med pengar han ska ha fått för att utföra mordet. Bild från polisens förundersökning.
Den nu dömde 16-åringen poserar med pengar han ska ha fått för att utföra mordet. Bild från polisens förundersökning.

Bevisningen är stark mot pojken, som vid mordet bara var 15 år, säger domaren Kian Amraée, ordförande i målet.

"Utredningen har visat att det inte kan ha varit någon annan som utfört mordet. Det är klarlagt att han med en pistol skjutit ihjäl målsäganden inne på restaurangen", säger han i ett pressmeddelande från Södertörns tingsrätt.

Pojken som mördades i Skogås söder Stockholm den 28 januari var också bara 15, och fallet kan kopplas till det senaste årets blodiga gängkonflikt i framför allt Stockholm, mellan Foxtrot- och Dalennätverket.

Gängkonflikt

Utredningen visar att mordet var en hämnd efter att pojken skjutit mot ett bostadshus där en anhörig till den efterlyste Rawa Majid, utpekad ledare för Foxtrot, bodde.

Stora delar av bevisningen har bestått av chattar som polisen kommit över, där det framgår att mordet planeras i dagar innan det genomförs. Offret kartläggs, vapen tas fram, bekanta till måltavlan engageras för att locka ut honom och mördaren förses med en lägenhet att gömma sig i efter dådet.

Under hela förloppet instrueras skytten via chattar hur han ska agera och vart han ska gå. Kort efter mordet syns hur han skryter om skjutningen i meddelanden till en vän.

"1 shot 1 kill", skriver 16-åringen.

"Hbahahahahahha. Headshot?" får han till svar av vännen, som nu döms till ungdomsvård för underlåtenhet att avslöja mord.

Beställningsmord

Pojken ska ha tagit på sig morduppdraget mot löfte om betalning på 100 000 kronor. Kort efter mordet fick han 85 000 kronor i kontanter och i utredningen finns bilder där han syns posera med stora sedelbuntar. Senare åker han till varuhuset NK i Stockholm och köper lyxkläder för delar av pengarna.

Straffet för en vuxen hade varit livstids fängelse, enligt tingsrätten, och pojken får nu lagens strängaste straff för en 15-åring – fyra års sluten ungdomsvård.

Hans advokat Björn Sandin är besviken över den fällande domen och över påföljden.

Jag tycker att fyra års sluten ungdomsvård för ett barn på 15 år är ett allt för strängt straff, säger han.

Pojken döms mot sitt nekande och Björn Sandin säger att det inte finns några faktiska bevis på vem som avlossade skottet.

Det finns ingen övervakningsfilm eller några vittnesuppgifter som identifierar skytten, säger han.

Eftersom pojken förnekar brott ligger det "i farans riktning" att domen överklagas, säger han vidare.

Flera frias

Totalt tio personer har stått åtalade i målet, men flera frikänns helt. Bland övriga dömda finns två 18-åringar som fälls för medhjälp till mord.

Den ena av dem var någon som pojken trodde var hans vän, som han umgicks med under morddagen.

I stället är det enligt rätten bevisat att 18-åringen bakom pojkens rygg hela tiden höll kontakt med de som vill få honom dödad och hjälpte till att planera mordet, bland annat genom att löpande informera om var han befann sig.

Den andra 18-åringen har förmedlat morduppdraget och instruerat skytten om hur han skulle fly från brottsplatsen. Han har vidare berättat vilka kläder offret hade på sig, vart skytten skulle åka efter mordet och bokat en taxi åt honom till en lägenhet där han senare gömde sig.

De döms till drygt 5 respektive 13 års fängelse.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.