Polarbröd: Degklump troligtvis brandorsaken

I augusti totalförstördes Polarbröds bageri i Älvsbyn i en brand. Arkivbild.
I augusti totalförstördes Polarbröds bageri i Älvsbyn i en brand. Arkivbild.
OlyckorTT

Polarbröd backar igen om orsaken till den våldsamma branden som totalförstörde bageriet i Älvsbyn.

Troligtvis var det deg som fattat eld som låg bakom branden, visar bolagets interna utredning.

Annons

Annons

Branden bröt ut sent på kvällen den 23 augusti. Brandförloppet blev mycket kraftigt och anläggningen totalförstördes.

Tidigt förekom uppgifter om det var en degklump som börjat brinna på ett transportband som var orsak till branden. Men sedan backade företaget om brandorsaken.

Just nu finns det inget bevis för det som i media nu har blivit en sanning, att det var en degklump som fattade eld och orsakade branden. Jag tror att alla kan förstå att det var ett otroligt pressat läge direkt efter branden. Då förekom det ett sådant antagande, sade Anders E Johansson, vd på Polarbröd, till NSD i början av september.

Nu visar Polarbröds interna utredning att degklumpen ändå verkar ha varit brandorsaken.

Troligtvis har deg börjat brinna i ugnen och sedan transporterats vidare till den så kallade svalbanan, skriver Polarbröd i ett pressmeddelande.

Enligt utredningen blossade branden upp på svalbanan, en 50 meter lång tunnel där brödet kyls ner. Ventilationen gjorde att branden tog fart och fick ett snabbt förlopp. Konstruktionen på banan gjorde att det inte gick att komma åt att släcka, skriver bolaget vidare.

Det pågår en rad utredningar om den kraftiga branden. Bland annat utreds den av polisen, Polarbröds försäkringsbolag och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons